Ректор ДонНУ хоче створити у Вінниці науковий парк на базі вишу

Про проблеми відновлення навчального процесу у Вінниці, конкуренцію з іншими вишами регіону та перспективи розвитку  ДонНУ Роман Гринюк, ректор Донецького національного університету, розповів у інтерв'ю україннському виданню.


Як повідомив ректор університету виданню "Фокус"  керівники вінницьких вузів конкуренції не зовсім раді, але це буде стимулювати їх розвивати свої ВНЗ.

"Як би представники місцевих вузів на нас ні ображалися, вони повинні прийняти той факт, що конкуренція - головний двигун прогресу. Щоб вижити в чесній конкурентній боротьбі, їм доведеться розвиватися, рухатися вперед. І це позитивно вплине і на них самих, і на ринок освітніх послуг регіону", - зазначив Роман Гринюк.

Також він повідоимив, що університет підшукує будівлю для ще одного корпусу.

"Головний корпус нашого університету раніше належав заводу "Кристал", який зараз переживає не найкращі часи. Його перевели в муніципальну власність за кілька місяців до нашого переїзду. Другий корпус, який ми використовуємо, належить приватному інвестору. За обидві будівлі ми платимо близько 500 тис. Грн на місяць. Частина цих грошей закладена до держбюджету, решта покриваємо з власних коштів. Крім того, зараз шукаємо можливість орендувати і третій корпус",  - наголосив ректор.

"Наші заробітки в Донецьку становили близько 110 млн грн на рік, а у Вінниці ця сума зменшилася як мінімум удвічі. Через війни частина студентів кинула навчання, частина - перевелася в інші вузи. Нам довелося перевести багатьох з контрактної форми навчання на бюджетну. При цьому наші витрати різко зросли, так що тепер нам життєво необхідно збільшити дохідну частину. ДонНУ - один з небагатьох українських вишів, що готують фахівців МВА. Раніше ми робили упор на менеджерів середньої ланки великих промислових підприємств, в основному металургійної промисловості. А тепер розробляємо таку ж програму підготовки агроменеджеров. Збільшити доходи університету плануємо не тільки за допомогою освітніх послуг, але і за допомогою наукових розробок, продажу патентів і т.п. Зараз ведемо переговори з Вінницької обласної адміністрацією про створення на нашій базі наукового парку", - поділився він планами на майбутнє.


Поділіться з друзями:   

Останні новини