Петро Таланчук: Освіта і наука насамперед відповідальні за майбутнє України

31 серпня 2015 року на площі Знань Університету «Україна» відбулася традиційна церемонія Посвяти першокурсників у студенти.


Учасників святкового зібрання привітали почесні гості: Валерій Сушкевич, уповноважений Президента України з прав людини з інвалідністю, голова Національної асамблеї інвалідів України, Герой України; Юрій Крикунов, директор департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації; Людмила Козубенко, заступник директора Київського міського відділення Фонду соціального захисту інвалідів; Роман Мельник, директор комерційного центру банку «Хрещатик»; Вадим Місюра, президент Футбольної асоціації студентів м. Києва, народний депутат Верховної ради України двох скликань.

Родзинкою сонячного і світлого свята став традиційний виступ Президента Унівеситету «Україна» Петра ТАЛАНЧУКА, першого міністра освіти незалежної України, Заслуженого діяча науки і техніки України, доктора технічних наук, професора, дійсного члена Академії педагогічних наук України, ініціатора створення і президента Академії інженерних наук України, члена чотирьох міжнародних академій, автора 50 запатентованих винаходів та понад 450 друкованих праць.


Досвідчений освітянин привітав усіх із Днем знань, зі щирим хвилюванням гостро окреслив українські суспільно-економічні проблеми на вістрі найтрагічнішої сторінки в історії незалежної України – війни з Росією; визначив основні завдання виховного, освітнього і наукового процесів у розбудові насправді громадянського суспільства; схарактеризував досягнення колективу Університету «України» у цій царині.

Як і завжди, промова П.М. Таланчука струменіла творчою енергією, завзяттям, справжнім патріотизмом і прагненням творити реальну новітню демократичну Україну.

Дорогі наші вступники!

Шановні гості нашого свята, батьки, студенти, колеги!

Нині ми вітаємо нове поповнення – наших студентів, – тих, які вступили щойно, і тих, хто прийшов до нас вчитися на старші курси з інших вузів.

Усім їм висока честь і велика шана, бо немає більш важливої справи, ніж бажання вдосконалити себе духовно та інтелектуально. Ми вітаємо їх на порозі студентського життя в новій університетській родині, вітаємо в умовах важкого військового протистояння нашої країни російському агресору.

Але будь-яке вітання за своєю природою – свято, хоч воно і має нині гіркий смак втрат, які ми ніколи не повернемо: йдеться про загиблих кращих синів і дочок українського народу. Вічна їм пам'ять!..

Освіта і наука насамперед відповідальні за все те, що діється в Україні

Непростим виявився шлях України до справжньої незалежності, але іншої дороги у нас немає. Сьогодні на всьому житті країни стоїть страшна печать війни. Ми всі дивимось і слухаємо новини, якими раніше не цікавилися. Ми запам’ятали десятки населених пунктів – Дебальцеве, Іловайськ, Піски, Водяне, Ізварине, Широкине, Щастя та багато інших, про які раніше нічого не знали, які тепер постійно знаходяться під загрозою знищення або обстрілом; у нашій пам’яті надовго, якщо не на завжди, засіли Донецький аеропорт і безмежно відчайдушні кіборги, які його захищали;  ми засвоїли різницю між калібрами 120, 122 і 152 мм; ми збираємо кошти на амуніцію для військових і вивчили моделі прицілів, безпілотних розвідників та приладів  нічного бачення. Ми, ми ….. живемо практично в умовах очікуваного наступу російських військ і підгодовуваних ними покидьків-сепаратистів та найманців. Не припиняються диверсії в усій Україні. Трагічні списки загиблих і поранених українських патріотів невпинно зростають. Нас хочуть залякати, нас хочуть зламати. Злиденній по своїй суті убогій Расєї необхідне «велічіє», інакше вона здохне у тому бруді, який сама і розвела. Ми всі це добре розуміємо, знаємо і зробимо все, аби зберегти цілісність і незалежність України.

Але сьогодні наша країна хвора. Вона погрузла в політичному й економічному хаосі. Не дивлячись на те, що ми недавно отримали нового Президента, нову Верховну раду і маємо новий уряд. Усе це – так. І розмов про реформи значно побільшало, але головне, що ми не бачимо рішучих системних  дій, які б змінювали ситуацію на краще: зруйнована економіка продовжує падати, зменшення ВВП склало понад 20 % в першому півріччі 2015 року. Відсутні необхідні заходи для розбудови єдиної і незалежної держави.

Система влади в Україні змінюється дуже повільно. Вона безжалісно перемелює людей, із якими б прекрасними ідеями вони до неї не прийшли. Якість же самих людей, що приходять до влади, стала за роки незалежності гіршою, ніж була до цього. Далася взнаки відсутність державницького виховання громадян та патріотичного підходу до розбудови власної країни. Влада розпаскуджує людей, а абсолютна влада – розпаскуджує абсолютно. А вона у наших обранців, як і у служителів Феміди, – абсолютна, бо вони всі недоторкані: їх практично неможливо відкликати, віддати під суд за протизаконні колективні рішення, для них написані закони і Конституція читаються по-іншому. Пересічний громадянин може тільки одним  втішатися: у природі є ще одна річ, до якої ніхто не хоче доторкатися. Це продукт життєдіяльності людського організму і називається він лайно.

Спокуса владою і можливостями збагачення, які вона надає, є всесильними. Перед ними можуть устояти тільки одиниці, яких зараз є дуже мало. Тому вихід один – повна прозорість усього, що діється в державі, яку може забезпечити тільки пряме народовладдя через територіальні громади та інші форми народного волевиявлення. За таких умов народ України і територіальні громади стають господарями всієї країни та її територій.

Своїм рішенням вони визначають владі завдання, що робити, а що не робити, повноцінно здійснюють функції власника народної і комунальної власності. Представницьким органам і чиновникам відводиться при цьому роль організатора і виконавця волі народу і територіальних громад. Але сказане можна здійснити тільки тоді, коли ми самі змінимося. Ні в державі, ні в суспільстві нічого не зміниться, поки не зміниться  свідомість у наших головах.

Іншими словами, необхідна зміна свідомості, її реформа, якщо хочете. А це означає, що необхідно сформувати і закласти в голови людей нову систему цінностей, у тому числі фундаментальних.

Людина народжується, щоб жити, любити і бути любимою. Наше призначення – своє особисте щастя. Влада, ресурси, фінанси – лиш інструмент, що забезпечує свободу чи безпеку. Самореалізація – одна з найвищих форм щастя. Це коли ти робиш життя багатьох людей кращим, щасливішим. Досягнути всього цього можливо тільки за допомогою освіти і виховання, або вірніше – виховання та освіти. У них знаходиться шлях до порятунку нашої країни, як до речі, і всього людства.

Підсумовуючи, можна сказати хоч і різко, але справедливо: освіта і наука, в першу чергу, несуть відповідальність за те, що сталося в Україні. Це вони, ці дві системи, сестри-близнючки, так виховали і так «просвітили» політичних поводирів українського народу. Саме продукт виховання й освіти, тепер уже неважливо, були вони радянськими чи «незалежними від відповідальності» українськими, чи були вони у співвідношенні половина на половину, саме продукт цих двох систем – кадри − виявилися непридатними для управління демократичним суспільством. Український народ ледве не захлинувся у масовій зраді і корупції керманичів, а тепер ми змушені все це переосмислити й радикально змінити ситуацію. І вирішальна роль у цьому переосмисленні належить освіті, бо освіта, включаючи виховання, – першооснова розвитку кожного індивіда зокрема і суспільства в цілому.

За теперішньої ситуації в Україні треба виходити з реальної дійсності й визначати речі такими, якими вони є насправді. Я це хочу особливо підкреслити ще й тому, що ми сьогодні, вводячи в студентське братство нових молодих людей, беремо на себе зобов’язання разом із ними підготувати з них не тільки високоякісних фахівців, а й громадян-патріотів, майбутню національну еліту.

Майбутнє ж України формується сьогодні всіма нами. І тому духовний потенціал цієї країни буде певною мірою визначатися також тією парадигмою, яку ми покладемо в основу виховної роботи всіх структур, які нею займаються, в тому числі нашого університету.

Бо на сьогодні суспільство наше за 24 роки так і не здобуло атестата на громадянську зрілість: до цих подій ми виявилися зовсім не підготовленими, а тепер вимушені складати випускні іспити: з військової підготовки, економіки, історії, мови, зрештою. А отримавши поповнення, будемо разом з батьками проходити університетський курс і паралельно розбудовувати нове, по-справжньому доросле життя.

І я хочу запевнити в тому, що в Університеті «Україна» активно іде процес формування сучасних технологій як виховання, так і навчання.

Університет «Україна» як авангардний український сучасний освітянський проект

Як непростим виявився шлях України до справжньої НЕЗАЛЕЖНОСТІ, так само нелегким було становлення нашого університету, але подвижницька праця колективу його працівників – орачів на освітянській ниві дає змогу пишатися багатьма нашими здобутками.

Університет «Україна» є авангардним українським сучасним освітянським проектом, причому за декількома критеріями: Університет «Україна» є одним із піонерів процесу створення мережі недержавних ВНЗ в Україні, де гармонійно співпрацюють дві корпоративні культури – академічна і підприємницька.

Попри відсутність бюджетного фінансування, університет проголосив гуманізм і толерантність головним принципом своєї діяльності; наш вищий навчальний заклад створив перше в Україні  містечко за принципом універсального дизайну: в умовах безбар'єрного простору тут мають змогу навчатися і студенти з інвалідністю. Він є лідером інклюзивної освіти і не тільки в Україні. Про це свідчать ті факти, що МОН України визначив Університет «Україна» базовим ВНЗ при проведенні Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за напрямом «Актуальні проблеми інклюзивної освіти» впродовж 2011-2014 р.р. та на 2015-2017 р.р. Університет «Україна» також є членом альянсу університетів за демократію (АУДЕМ).

Нині у нашому вищому навчальному закладі IV рівня акредитації за 118-ма конкурентоспроможними на сучасному ринку праці спеціальностями навчається близько 16 тисяч студентів. У базовій структурі Університету «Україна» діє шість інститутів (Інститут економіки та менеджменту, Інженерно-технологічний інститут, Інститут соціальних технологій, Інститут філології та масових комунікацій, Інститут права та суспільних відносин, Інститут комп’ютерних технологій), факультет біомедичних технологій і Коледж «Освіта». За сімнадцять років діяльності сформувалася регіональна мережа університету, що складається із 32-х територіально відокремлених підрозділів: 13-ти інститутів, 3-х філій і 16-ти коледжів. За чисельністю студентів, що навчаються в базовій та регіональних структурах, Університет «Україна» посідає почесне місце в першій п’ятірці серед усіх ВНЗ України і перше – серед недержавних.

У нас ви отримуєте класичну вищу інженерну, філологічну, економічну, правову, психологічну освіту за традиційними спеціальностями, а також маєте змогу опанувати новітні спеціальності: еколога, мікробіолога, імунолога, нанотехнолога, менеджера туризму, дизайнера, фахівця з фізреабілітації тощо.

За непростих економічних умов, за відсутності державного замовлення та наявності крупних боргів окремих юридичних осіб за сплату навчання студентів пільгових категорій, за необхідності виплачувати кредитні зобов’язання, попри нелояльне ставлення певної частини суспільства до недержавних ВНЗ, Університет «Україна» розвивається.

І щороку ми продукуємо інновації. Так, три роки тому спільно з Національною інформаційною агенцією Південної Кореї ми обладнали сучасний комп’ютерний Центр інформаційного доступу з безкоштовним доступом до Інтернет. Тут проходять заняття для студентів, заняття для всіх охочих, хто прагне опанувати комп’ютер, а також курси з підвищення кваліфікації фахівців з інформаційно-комунікаційних технологій. У даний час ми готуємося разом з корейською стороною до його значного розширення, яке повинно відбутися у листопаді цього року.

Творчою ланкою університету є бібліотека з потужним інформаційним ресурсом. Бібліотечний фонд сягає 230 тисяч документів. Важливою складовою книгозбірні є соціокультурна робота. Для студентства проводяться змістовні наукові читання, читацькі конференції, цікаві презентації книг сучасних українських письменників і публіцистів, організовуються фестивалі книжкових виставок. Успішно діє факультатив бібліографічних знань. До екскурсій Києвом запрошує бібліоклуб «Світоч».

Нині в університеті втілюються міжнародні освітні програми подвійного диплома з Шяуляйським університетом (Литва), польським університетом «Вістула» (м. Варшава), польською Вищою школою міжнародних відносин та американістики (м. Варшава), Академією суспільних наук (м. Варшава), Центрально-Європейським Університетом (Словаччина), Мюнхенською Академією міжнародних відносин (Німеччина), Міжнародною корпорацією університетів та академій (Велика Британія). Ці проекти відкривають нашим студентам реальний шлях до європейської освіти, дають змогу скористатися низкою пільг як студентам зарубіжних ВНЗ. Причому для вступу до вишів Польщі не потрібно складати наше знамените ЗНО. Наразі понад 140 студентів Університету «Україна» є одночасно студентами вищеназваних вузів за програмою подвійного диплома.

У нас продовжується процес упровадження дистанційного навчання для всіх категорій студентів із усіх спеціальностей. Завершення впровадження дасть змогу здобувати 2-3 спеціальності одночасно. Адже сучасна економіка, зокрема, потребує універсальних фахівців типу «три в одному», наприклад: економіст зі знанням права в галузі та володінням інформаційно-комунікаційними технологіями.

У цьому році ми в рамках програми міжнародної співпраці здійснили випуск 35 фахівців-магістрів, із них 25 – громадяни Литви і  по 5 осіб – громадяни Латвії та України. Нині в Університеті «Україна» навчається біля сотні студентів-іноземців і  ведеться робота зі збільшення набору до 300 осіб.

Шановні першокурсники! Вам буде надана можливість брати участь у проведенні  науково-дослідної роботи. Ця участь необхідна тому, що активна науково-дослідна робота студентів є вирішальним чинником у формуванні сучасного висококваліфікованого фахівця. В університеті створено належні умови для творчого наукового пошуку студентів, розкриття наукових здібностей і залучення їх до різноманітних форм науково-дослідницької роботи.

Для студентів, які прагнуть займатися науковою діяльністю, в університеті створено мережу студентських наукових формувань. Зокрема з 2002 року започатковано сучасну форму студентських наукових формувань – студентські навчально-науково-виробничі підрозділи (СННВП), учасники яких поєднують отримання теоретичних знань з набуття практичних навичок майбутньої професії. Плідно працюють СННВП «Технолог», «Юридична клініка», «Бюро перекладу» «Нова хвиля», «Студентський медіацентр» «Творчі майстерні», літературна студія «Горлиця», «Інсайт», «Хімік», «Папірус» та ін. Крім того, успішно працюють наукові гуртки та проблемні лабораторії. В результаті, до наукової діяльності залучено третину студентів денної форми і близько 20% студентів заочної форми навчання.

Вагомим підґрунтям для становлення наших студентів, як майбутніх науковців, є їхня участь у різноманітних наукових заходах, зокрема у вузівських, Всеукраїнських і міжнародних наукових конференціях. Результати наукових досліджень студентів опубліковані у 340 наукових статтях і понад тисячі тез доповідей на конференціях різних рівнів. Важливе значення для активізації наукової діяльності студентів має залучення їх до різноманітних конкурсів наукових робіт.

Ми і надалі будемо створювати необхідні умови для ще більш активного залучення наших студентів до наукової діяльності та формування кадрового резерву викладацького складу університету з числа наших кращих випускників. Нині у більшості наших підрозділів є такі особистості, які починали свою діяльність у наукових гуртках, участі у наукових конференціях, конкурсах студентських наукових робіт та інших наукових заходах. Продовжуючи таку наскрізність, сьогодні 20 наших випускників працюють над кандидатськими дисертаціями, навчаючись в аспірантурі університету.

Шановні друзі! Мені не хочеться, щоб у Вас склалося враження, що в Університеті «Україна» студенти тільки тим і зайняті, що весь час навчаються і займаються науково-дослідницькою роботою. Їхнє напружене трудове життя суттєво доповнюється цікавими громадсько-політичними справами, художньою самодіяльністю, спортом та іншими цікавими заходами, які разом роблять студентські роки в житті людини найбільш цікавими і неповторними.

Насамперед хотілося б відзначити роботу студентського самоврядування. Адже саме студенське самоврядування є першою ланкою, що формує свідомого громадянина. Дуже важливо зрання дати можливість нашій молоді впливати на життя університету та країни в цілому. Ми пишаємося нашою молоддю − вже з першого курсу вони переймають традиції та досвід від старших і навчаються реалізовувати себе у корисному для суспільства руслі.

Наші студенти протягом останніх подій у країні брали активну участь у допомозі нашим бійцям. А саме: виготовляли бандани та каремати для військових частин, багаторазово проводили збір коштів для закупівлі ліків та речей першої необхідності на передових позиціях. Допомагають наші студенти і вимушеним переселенцям. І звичайно, на постійній основі відбуваються заходи зі студентами і набір у ряди волонтерів.

Невід'ємною частиною у формуванні свідомого громадянина сьогодні є волонтерська діяльність. Волонтерський корпус Університету «Україна» є найактивнішим студентським угрупованням у Києві. Саме наших волонтерів запрошують допомагати у таких заходах, як фестиваль «Такі-Да фест», Форум з організаційного розвитку, День молоді у Києві, Парад помічників Святого Миколая, благодійний аукціон «7 годин у боротьбі за життя», супровід заходів для осіб з інвалідністю, французькі вечорниці Олега Скрипки по збору коштів на закупівлю медикаментів у центр кардіології та кардіохірургії та багато іншого. Саме участь у таких заходах виховує у студентів почутгя громадського обов'язку і робить їх відповідальними громадянами своєї Держави.

Не дивлячись на скрутну ситуацію у країні, наші студенти знаходять час і можливість допомагати дітям, що з різних причин опинилися у дитячих будинках. Під патронатом нашого студентського самоврядування перебуває два дитячих будинки та відділення ВІЛ – інфікованих дітей ОХМАТДИТ. Діти з нетерпінням чекають на навчально-розважальні візити нашої команди волонтерів, адже кожна зустріч несе незабутні радісні моменти і нагадування, що про цих дітей не забули, що надзвичайно важливо для них.

Не залишилися поза увагою брати наші менші. Уже протягом трьох років наші студенти тісно співпрацюють із благодійним фондом «Хеппі Пав», який проводить безліч акцій та проектів по збору коштів на закупівлю ліків і кормів для знедолених тварин.

Особливим проектом є Фестиваль творчості для студентів з інвалідністю «Сяйво надій». Ось які враження у його учасниці з Вінниці Смоляр Софії: «Цей захід підняв мою самооцінку, я зрозуміла, що варто завжди рухатися вперед, і єдина перешкода в досягненні гарних результатів це мій страх. Дякую організаторам фестивалю. Ви робите велику справу. Ви вселяєте у наші серця віру в свої сили».

Яскраво і неповторно проходять Дні відкритих дверей. Це великий соціальний захід, у якому беруть участь і студенти, і дітвора з батьками, і абітурієнти. В ігровій, невимушеній формі ми наголошуємо на здоровому способі життя, на ознайомленні з народними традиціями, на толерантному ставленні до інвалідів, на вмінні весело проводити час без електронних іграшок, практикуємо безліч художньо-прикладних майстер-класів, які проводять наші випускники. Разом ми святкуємо «Новий рік», «Масляну», «День закоханих», дискотеки в престижних клубах, «ночі кіно», святкові концерти до Дня Сміху та Дня Студента, «Водохреща», дні здоров'я тощо.

Насиченою змаганнями проходить «Спартакіада», під час якої студенти мають змогу показати свої досягнення у різноманітних видах спорту: футбол, баскетбол, шахи, шашки, армреслінг, легка атлетика та ін. Завдяки залученню студентів із філій Університету «Україна» можна сміливо твердити, що «Спартакіада» є всеукраїнським заходом із високими результатами змагань та високою організацією. Особливою гордістю є спортсмени паралімпійці!

Дуже цікаво у нашому закладі проходить фестиваль «Університетське літо» із феноменальними номерами, вражаючою виставкою та щирими учасниками. Великий вибір номінацій дозволяє розкритися у всіх напрямах мистецтва. Таланти наших студентів вражають, і ми щоразу переконуємося, що українцї − найталановитіші.

Веселими та оздоровчими заходами є підйом на найвищу географічну точку України − г. Говерлу, 16-й раз ми взяли участь у зборі-поході «Козацькими шляхами», мандруємо в походах  Карпатами та річками України. Узимку підкоряємо сніжні спуски на лижах та сноубордах.

Наші випускники – це студентська сім'я, яка і по закінченню ВНЗ є його невід'ємною частиною!

Отже, дорогі друзі, хто обрав для освіти Університет «Україна» − не пошкодує!

Запорукою цього є славний колектив викладачів, науковців, обслуговуючого персоналу, працею і талантами яких піднявся в незалежній Україні наш навчальний заклад. Низький уклін їм усім.

Слава українським патріотам, котрі відстоюють цілісність і незалежність нашої держави!

Слава Україні!

 


Фото:
Лєрка Черняєва,
Вікторія Халаєвська,
студентський Медіа центр Університету «Україна»


Поділіться з друзями:   

Останні новини