Розвиток освітньої галузі в Україні буде забезпечено міжнародною конвенцією

16 вересня 2015 року Верховна Рада України прийняла закон про ратифікацію конвенції Міжнародної організації праці про основні цілі та норми соціальної політики № 117, ухвалену на 46-й сесії Генеральної конференції Міжнародної організації праці 22 червня 1962 року.


Конвенція МОП № 117, зокрема, передбачає вжиття заходів на міжнародному, регіональному або національному рівні для сприяння прогресу у таких сферах, як: охорона здоров’я, житлове будівництво, забезпечення продовольства, освіта, піклування про добробут дітей, становище жінок, умови праці, поліпшення умов життя в сільських районах, захист прав трудових мігрантів і соціальне забезпечення.

Конвенція містить норми про те, що:

  • будь-яка політика повинна перш за все спрямовуватися на досягнення добробуту й розвитку населення, а також на заохочення його прагнення до соціального прогресу;
  • підвищення життєвого рівня розглядається як основна мета планування економічного розвитку;
  • заохочується встановлення мінімальної заробітної плати в колективних договорах, що вільно укладаються між профспілками, які репрезентують заінтересованих працівників, та роботодавцями або організаціями роботодавців.

Конвенція набирає чинності для України через дванадцять місяців після дати реєстрації документа про її ратифікацію у Генерального директора Міжнародного бюро праці.

 


Довідка:

Міжнародна організація праці (МОП) (англ. International Labour Organization) — спеціалізована установа Ліги Націй, а після Другої світової війни — Організації Об'єднаних націй (ООН), що була заснована у 1919 році урядами різних країн для підтримки міжнародного співробітництва у справі забезпечення миру в усьому світі й зменшення соціальної несправедливості за рахунок поліпшення умов праці. У 20 столітті першочерговими завданнями діяльності Міжнародної організації праці є підтримка демократії і соціального діалогу, боротьба з бідністю і безробіттям, заборона дитячої праці.


Поділіться з друзями:   

Останні новини