Заступник міністра освіти розповіла про хід реформ в освітній галузі

6 жовтня 2015 року в Укрінформі за участю секретаря Національної ради реформ, заступника Глави Адміністрації Президента України Дмитра Шимківа, першого заступника Міністра освіти і науки України Інни Совсун відбувся брифінг за результатами 12 засідання Національної ради реформ на тему «Реформа освітньої галузі».


Дмитро Шимків прокементував рішення, які були ухвалені під час засідання 12 Національної ради реформ 5 вересня 2015 року. За його словами, Президент України Петро Порошенко зазначив, що стан освіти в країні є кращим, ніж в інших сферах. Зокрема, у Міжнародному рейтингу найкращих університетів світу до кращих 500 закладів увійшли українські виші, а згідно з останнім звітом Світового економічного форуму Україна посідає 34 місце серед 140 країн світу щодо освіти. Президент України також відзначив, що освітяни давно визначилися з вектором реформ та приєдналися до Болонської системи, що стало першим етапом на шляху до реформ, а ухвалення Закону України «Про вищу освіту» - другою важливою віхою у цьому напрямі.

Дмитро Шимків зазначив, що під час засідання 12 Національної ради Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк підкреслив, що Закон «Про вищу освіту» відкрив вищим навчальним закладам шлях до автономії. Проте, є низка питань, які необхідно вирішити на шляху до його впровадження. Зокрема, питання держзамовлення. Для цього необхідно перейти до формату «гроші ходять за дитиною», коли людина сама обирає, куди йти навчатися, а держава платить за її навчання. Друге – створення агентства з якості освіти, що дозволить покращити якість викладання і сертифікації вчителів. Також необхідно поширювати практику виборності директорів шкіл на всю Україну. Прем’єр-міністр України також порушив питання електронних підручників.

Під час засідання Національної ради реформ були внесені пропозиції щодо вступу у вищі навчальні заклади на технічні спеціальності переможців учнівських олімпіад поза конкурсом, розвитку та застосування дистанційної освіти у сільській місцевості. Було також запропоновано створити інклюзивні школи в кожній громаді та запровадити практику громадських шкіл, якими управлятимуть громади та батьки. Усі учасники 12 Національної ради реформ одностайно висловилися за збереження ЗНО як єдиного інструменту оцінювання знань.

За словами першого заступника Міністра освіти і науки Інни Совсун, обговорення реформи освіти на засіданні Національної ради реформ продемонструвало, що є спільне бачення цієї реформи всіма гілками влади та громадськості. «План реформ, котрий напрацьований сьогодні та зафіксований у розроблених Міністерством законопроектах має підтримку», - підкреслила Інна Совсун.

Як повідомила перший заступник Міністра, вже більше року діє Закон України «Про вищу освіту». Інші важливі законопроекти «Про науку та науково-технічну діяльність» та «Про професійну освіту» вже внесені до Парламенту. Рамковий законопроект «Про освіту», який має описати систему освіти, найближчим часом буде виноситися на розгляд Уряду з тим, щоб передати його до Верховної Ради. «Судячи з загальних настроїв, які були продемонстровані вчора, ці законопроекти у листопаді, після проходження всіх необхідних процедур повинні отримати підтримку Парламенту», - додала Інна Совсун.


Поділіться з друзями:   

Останні новини