Експерти визначили по яких напрямах найбільше скоротилось держзамовлення за останні роки

Такі результати досліджень отримали в аналітичному центрі CEDOS, опрацювавши дані за останні 9 років.


За 9 років існування старого переліку галузей знань (з 2005 по 2014) обсяги державного замовлення на підготовку фахівців скорочувалися у більшості галузей, проте темпи цього скорочення були різними. Найбільше зменшилася кількість бюджетних місць на фізичному вихованні, соціально-політичних науках, економіці, гуманітарних науках, менеджменті та хімічній технології. Для кількох галузей державне замовлення було різко скорочене саме у 2015 році: метрологія, фізико-математичні науки, металургія, право, енергетика та електроніка. І навпаки, були такі галузі, де, попри попередню тенденцію, спад відчутно загальмував – наприклад, культура, педагогіка, техніка і енергетика аграрного виробництва.

Окрім цього, були галузі, де приріст бюджетних місць відбувався практично протягом усього часу існування старого переліку: інформатика, соцзабезпечення, авіаційна техніка, біотехнології, а також військові науки та інформаційна безпека, увага до яких стала особливо великою внаслідок війни. Електроніка, кібернетика, радіотехніка, транспорт або ж залишались без змін, або ж мали незначне зниження, що за умов загального зменшення бюджетних місць радше свідчить про пріоритетність цих галузей.

На заочній формі навчання у 2015 році приблизно третина галузей повністю або майже повністю втратили бюджетне фінансування. Щонайменше на 2/3 державне замовлення скоротилось у природничих науках, гуманітаристиці та радіотехніці. Водночас право та міжнародні відносини ця хвиля скорочення майже не зачепила.

Загальний спад 2011 року викликаний різким скороченням кількості абітурієнтів у попередні декілька років - адже з 2007 року у вищу освіту почали приходили діти, народжені у 1990 році, коли почався різкий спад народжуваності.


Поділіться з друзями:   

Останні новини