У двох гуртожитках НФаУ відкрито черговий студентський ресторан

За словами британського шеф-повара Гордона Рамзі «їжа не менш складна наука, ніж фізика або хімія».


Особливо в студентські роки, коли життя летить так стрімко, що сніданок, обід та вечеря перетворюються на нескінченний бутербродний ланцюжок.

Тому саме піклуючись про здоровя студентів НФаУ, керівництво університету на чолі з проректором з адміністративно-господарської роботи Леонідом Михайловичем Канцедалом доклало максимум зусиль і втілило в життя давню ідею ректора, академіка НАН України Валентина Петровича Черних: 30 вересня 2015 року в гуртожитках НФаУ № 3 та 4 було відкрито черговий студентський ресторан.

 

ПЕРШІ ВРАЖЕННЯ

Про майбутнє відкриття нового студентського кафе в гуртожитку я вперше почула ще на V курсі, тоді ми, випускники, не знаючи коли з’явиться в нашому гуртожитку власна їдальня, все одно дуже на це чекали. Що ж – сучасному поколінню студентів НФаУ пощастило трохи більше, ніж нам.

Але ж пропустити таку подію як новий студентський ресторан в НФаУ – просто неможливо! А тому, щойно дізнавшись про його довгоочікуване відкриття, я вирушила на незвичайну гастрономічну екскурсію.

В пообідню пору відвідувачів у кафе вистачало: хтось якраз повернувся до гуртожитку після закінчення занять, інші заходили перекусити прямо в домашньому одязі. В черзі я помітила знайомі обличчя і не втратила можливості дізнатися враження студентів.

 

Даря Снегирьова, магістрантка спеціальності «Фармація»:

В НФаУ я учусь уже шестой год. И есть в нашем университете место, куда я с удовольствием прихожу практически каждый день – это наши столовые. Радует их приятная атмосфера, хорошая и недорогая еда. Хоть я и живу в Харькове, когда узнала об открытии нового студенческого кафе в общежитиях № 3 и 4, решила обязательно туда заглянуть. И не разочаровалась: все очень вкусно, порции большие. Обязательно зайду туда снова!

Анастасія Крачун, студентка ІІІ курсу 1 групи «Фармація»:

Что сказать о нашем новом студенческом кафе? Во-первых, оно очень уютное: красивый ремонт, оригинальный интерьер. Особенно понравилось зеркало, на котором написан рецепт любви на английском. Во-вторых, кухня, как всегда, отличная, и цены доступные. В-третьих, радует приятное обслуживание. На мой взгляд, не хватало только одного: очень хотелось, чтобы наш любимый студенческий ресторан работал по выходным, и вот, с 31 октября мое желание осуществилось!

Звісно, скільки людей – стільки й думок. Але що стосується студентських кафе НФаУ, то мені ще не доводилося почути про них жодного негативного відгуку. Навпаки, в своїх оцінках одностайні і студенти, і співробітники вузу.

 

Юлія Богомолова, студентка заочного відділення, IV курс група 3а, «Фармація»:

В каждое из наших студенческих кафе всегда приятно зайти. Чувствуешь себя как в ресторане – разнообразное меню, вкусные и полезные блюда, вежливый персонал, но при этом – приемлемые цены. Например, в одном из киевских вузов, где учится мой брат, скромный обед стоит около 50 гривен. Кроме того, для студентов-заочников наши кафе – это еще и возможность взять что-нибудь с собой на ужин, и не тащить из дому тяжелые сумки с продуктами. Ведь при нашем интенсивном графике занятий времени на приготовление пищи практически не остается! На мой взгляд, очень хорошо, что и в общежитии открылась столовая, студентам очень повезло. Теперь у них не только будет больше времени на учебу и досуг, но и не возникнут проблемы из-за питания всухомятку!

 

Артем Мигаль, аспірант кафедри фармацевтичної хімії:

Щодо наших студентських ресторанів, то мій улюблений – в корпусі на Блюхера, 4. У новому, що нещодавно почав працювати в гуртожитках № 3 та 4, ще побувати не довелося. Та для студентів, на мою думку, це саме те, що треба. Я також протягом студентських років жив у гуртожитку, а тому можу уявити як це зручно – мати зовсім поруч їдальню, та ще й таку, як наша!

О.М. Кошовий, завідувач кафедри фармакогнозії:

Відкриття нового студентського кафе в гуртожитках стало дійсно знаковою подією для університету. Адже, по-перше, весь педагогічний колектив чудово розуміє особливості студентського побуту та відповідну необхідність дбати не лише про навчання, а й про здоровя молоді. А, по-друге, ми не менше, ніж студенти, цінуємо роботу наших кафе, їх широкий асортимент, якість обслуговування, ціновий рівень. Саме тому наші викладачі також не втрачають можливості смачно пообідати у студентських ресторанах.

 

З ПЕРШИХ ВУСТ

Познайомити зацікавленого відвідувача з найважливішими подробицями роботи студентських ресторанів – справа тих, хто цей процес очолює.

 

Саіда Снарська, завідувач виробництвом кафе на вул. Тимурівців, 11а:

Наше виробництво доволі компактно розмістилося на загальній площі 321,3 м2. Поки що в колективі лише 10 осіб, працюємо ми з понеділка по пятницю з 10:00 до 19:00, та з 11:30 до 17:30 у вихідні дні. Загалом організація нашої роботи така ж, як і в інших кафе. Щоправда саме для персоналу є дві серйозні переваги – це наявність денного світла та централізованої подачі гарячої води.

На даному етапі протягом дня маємо приблизно 200 відвідувачів. Відповідно обєми виробництва складають в середньому: 40 порцій перших страв, по 200 порцій салатів і других страв, 100 порцій гарніру, 30 порцій страв із сиру.

Власне перший тиждень, ще до офіційного відкриття, ми працювали в так званому «тестовому режимі». І спочатку я не розуміла, чому поява кафе в гуртожитку викликає у студентів такий вир емоцій. Аж поки одного разу, відпочиваючи вдома на вихідних, не уявила собі як було б добре мені не готувати обід, а просто зійти на декілька поверхів вниз і смачно поїсти.

Отож, Саіда відповіла на безліч моїх запитань, а ще порадила поспілкуватися з Оленою Сергіївною Шишкіною, людиною, яка протягом тринадцяти років очолює університетський харчувальний комплекс, невтомно розбудовує і розвиває його.

О.С. Шишкіна, директор комплексу харчування НФаУ:

Ідея створення студентських кафе в гуртожитках існувала уже тоді, коли я тільки-но почала працювати в НФаУ. Але ж усьому свій час: в квітні та жовтні 2003 року було відкрито їдальні в корпусах, що на вул. Мельникова, 12 та на Пушкінській, 53 відповідно; у вересні 2004 року зявилося кафе в коледжі НФаУ, а в січні 2006 року – в корпусі на вул. Блюхера, 4.

Будівництво кафе в гуртожитку розпочалося влітку 2013 року. Цей процес був безперечно дуже творчим, цікавим, часом веселим, але не оминали нас і труднощі, і суперечки, і гарячі дискусії щодо найрізноманітніших питань – від закупівлі устаткування до обладнання входу до кафе. На щастя, завжди поряд був Валентин Петрович. Його підтримка і бажання якнайшвидше створити нове студентське кафе надихали й допомагали усім нам. А завдяки відповідальності та вмілому керівництву проректора з адміністративно-господарської роботи Леоніда Михайловича Канцедала процес будівництва впевнено подолав усі перепони.

Тож нарешті цієї осені все було готове до відкриття. Щоправда, спочатку ми планували місяць роботи в «тестовому режимі», але в результаті скоротили його до одного тижня. Тому зараз ми ретельно відстежуємо роботу кафе, щоб надалі врахувати всі можливі недоліки і побажання відвідувачів.

Так, наприклад, уже попрацювали над тим, щоб їдальня була відкрита й на вихідних. Адже розуміємо, як це важливо для студентів.

Також будемо насичувати інтер’єр кафе, плануємо проведення тижнів національної кухні для студентів підготовчого факультету, можливо, будемо розширювати площу.

Розвиток наших студентських кафе ніколи не завмирає. Але будь-які зміни завжди спочатку проектуємо на себе, особливо ті, що стосуються перегляду меню. Памятаю, як на самому початку роботи кафе студенти, що звикли до бутербродів, ніяк не хотіли їсти перші страви. Тоді деканам доводилося приходити в їдальні і буквально «погрожувати» тим, хто відмовлявся від супу або борщу. Сьогодні навпаки серед молоді все більше набирає популярності здоровий спосіб життя. Серед студентів уже користуються попитом і страви на пару, і тушковані, і навіть вівсянка! Хоча ми кожну нашу страву намагаємося зробити максимально корисною, навіть кондитерські вироби. Один із моїх улюблених десертів – низькокалорійне тістечко «Пташине молоко». До речі, є навіть така ідея: розробити проект щодо здорового харчування – своєрідне змагання серед студентів, а можливо й викладачів, з відстеженням результатів.

Всього, шо розповіла мені Олена Сергіївна, вистачило б іще не на одну статтю. Її щира любов до своєї роботи, турбота та увага до кожної ланки виробничого процесу, бажання вдосконалювати та розвивати його просто неймовірні! І тому зовсім недивно, що в кожному зі студентських кафе НФаУ завжди почуваєшся як удома.

Суннат Саіджанов, студент ІІІ курсу 5 групи «Фармація-СНД»:

Мне все наши столовые очень и очень нравятся! А новая – еще больше, ведь она находится у нас в общежитии, что удобно и просто классно. Сейчас здесь очень вкусно готовят наше любимое узбекское блюдо – плов. А если в будущем будут проводится недели разной национальной кухни, мы с радостью поучаствуем и обязательно поделимся своими лучшими рецептами!

Abraham Nai (Ghana) and Kaoutar Bentikouk (Morocco), students of the preparatory faculty, group 6:

We are students of the preparatory faculty, that’s why we live in the hostel № 4. And we enjoy our new cafe.

Abraham: Actually now I understand why it’s called ‘students’ restaurant’. Everything is cool there: delicious food and cozy lounge, friendly service and affordable prices. Pancakes with hen and uzvar are really mouthwatering!

Kaoutar: And my favourite dish is fish and also mashed potatoes. All my friends and groupmates are totally happy and satisfied with our cafe!

Звісно, неповторність НФаУ – це не лише унікальний харчувальний комплекс. Але НФаУ без студентських кафе – це не НФаУ.

 

Галина Григорів,

аспірант кафедри органічної хімії


Фото:



Поділіться з друзями:   

Останні новини


Новини партнерів:

загрузка...
Loading...