На Колегії МОН підбили підсумки вступної кампанії-2015

27 листопада 2015 року у Міністерстві освіти і науки України під головуванням Міністра освіти і науки Сергія Квіта відбулось засідання Колегії МОН.


Під час засідання директор департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров поінформував членів Колегії про підсумки проведення вступної кампанії 2015 року та завдання вищим навчальним закладам на 2016 рік.

Олег Шаров зазначив, що зовнішнє незалежне оцінювання у 2015 році мало значні відмінності від попередніх років. На складання тестів ЗНО було зареєстровано майже 289 тисяч осіб, приймальними комісіями вищих навчальних закладів було зареєстровано майже 1 мільйон 835 тисяч заяв від 527,5 тисяч абітурієнтів. З метою підвищення об’єктивності оцінювання знань випускників, державна підсумкова атестація з української мови та літератури була об’єднана з ЗНО. Також було впроваджено дворівневі тести з української мови та літератури і математики. Було використано новий механізм оцінки результатів тестування, коли після складання тесту встановлювався поріг «склав/не склав», і за шкалою від 100 до 200 балів оцінювались результати лише успішних учасників, які подолали цей поріг.

Підбиваючи підсумки вступної кампанії 2015 року, Олег Шаров повідомив, що за оперативними даними зараховано до вищих навчальних закладів усіх типів, форм власності та підпорядкування за всіма ступенями та освітньо-кваліфікаційними рівнями 554 757 осіб, у тому числі 237 484 особи за кошти державного та місцевого бюджетів, що становить майже 50% від зарахованих.  «За освітньо-кваліфікаційним рівнями молодшого спеціаліста за державні кошти – практично 65%, бакалавра - 48,4%, спеціаліста - 37,5%, магістра – 44,5%», - повідомив Олег Шаров. Остаточні дані щодо підсумків вступної кампанії будуть сформовані у грудні, оскільки вступна кампанія у вищих навчальних закладах, зокрема, аграрних, все ще триває.

За інформацією директора департаменту вищої освіти, у цьому році студентами вищих навчальних закладів стали майже 10 тисяч мешканців Луганської області, та приблизно 22 тисячі мешканців Донецької області та  968 мешканців Криму.

За словами Олега Шарова, вступна кампанія 2015 року пройшла прозоро і відкрито. В інформаційній системі «Конкурс» у 2015 році зафіксовано рекордну кількість переглядів сторінок вищих навчальних закладів - понад 70 мільйонів, понад 9 мільйонами відвідувачів зі 125 країн світу. На консультативні телефони міністерства з питань вступної кампанії звернулося понад 3000 громадян. Державна інспекція навчальних закладів та громадські спостерігачі вцілому оцінили вступну кампанію  позитивно.

Як зазначив директор, у 2016 році із-за демографічного спаду кількість випускників становитиме 200-210 тисяч – менше, ніж у 2015 році. Вступна кампанія-2016 відбуватиметься за новим переліком галузей та спеціальностей. У 2016 році також передбачається дві моделі державного замовлення: традиційна для молодшого спеціаліста, спеціаліста та магістра (на основі здобутого ступеня) та нова   - для освітньо-кваліфікаційних рівнів молодшого бакалавра, бакалавра, спеціаліста, магістра на основі повної загальної середньої освіти. Державне замовлення буде надаватись вищим навчальним закладам за тими спеціальностями, які будуть визначені як профільні. «Надалі планується індивідуалізація державного замовлення, тобто держзамовлення  виділятиметься конкретній людині. При цьому, якщо абітурієнт не пройде вступного конкурсу, державного замовлення він позбавляється», - наголосив Олег Шаров.  У 2016 році абітурієнти зможуть подавати  15 заяв на 5 спеціальностей. Також скорочується перелік документів, необхідних для участі у вступній кампанії.

Олег Шаров повідомив, що у нових умовах прийому до ВНЗ передбачено можливість вступу за результатами співбесіди для осіб, які мають статус інваліда війни, а також можливість обирати між вступом за результатами ЗНО або вступних іспитів для осіб, які демобілізуються з військової служби (починаючи з 1 грудня 2015 року), та осіб, які знаходяться на військовій службі (крім строковиків).

Члени Колегії розглянули питання екологізації вищої освіти України з метою підготовки фахівців екологічної галузі, питання оновлення навчальної програми з інформатики для учнів 4 та 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів, які вивчали інформатику у 2-4 класах. На засіданні також було розглянуто перелік олімпіад, турнірів та змагань з навчальних предметів, які проводяться для учнівської молоді Міністерством та установами при МОН.

Під час засідання відбулось урочисте відзначення працівників галузі освіти і науки державними нагородами України, відзнаками Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини