У Москві пройшов перший Всеросійський форум студентських організацій

На форумі, який відбувся в Держдумі, зібралися представники більше 100 російських вузів, у тому числі недержавних. Студенти обговорили якість освіти і розповіли про проблеми, які варто вирішувати в першу чергу.


Вітаючи делегатів, голова Комітету з освіти Григорій Балихін Держдуми підкреслив, що це велика подія в історії студентського руху, і попросив студентів висловитися щодо проекту закону "Про освіту", який готується до слухань вже в третій редакції.

- Держдума прийняла вже 30 законів, що стосуються сфери освіти. Зараз підготовлено два закони про студентське самоврядування, - розповів Балихін.

Станіслав Наумов, віце-президент фонду "Сколково", нагадав, що у всіх студентів, що займаються наукою, зараз є реальні шанси отримати гранти на свої дослідження, і запросив випускників бакалаврату надходити в Сколковскій інститут науки і технологій.

- Студентське співтовариство треба активніше залучати в науку. Ми плануємо, що будемо навчається 500 росіян і 200 іноземців, а до 2020 року співвідношення буде п'ятдесят на п'ятдесят. У Сколково будуть народжуватися старт-апи і з'являтися нові Білл Гейтс! - Пообіцяв Наумов. - У нас не буде звичних факультетів і кафедр. Це буде суцільний гуртожиток!

Студенти тут пожвавилися. Виявляється, тема гуртожитків - одна з найгостріших. Місць катастрофічно не вистачає. Особливо у великих містах - Москві та Санкт-Петербурзі. Валерія Зонова з Пітера запропонувала селити студентів в готелі за півціни з тим, щоб решту суми відшкодовував вуз. А будівництво нових кампусів вести за допомогою державно-приватного партнерства, надаючи приватним фірмам управління майном.

Студенти з Казані обурювалися тим, що в одному з найбагатших міст Росії немає пільгових проїзних і вся стипендія йде тільки на транспорт.

Вузівська інфраструктура залишає бажати кращого. Басейни, хороші футбольні поля і сучасні спортивні зали є далеко не у всіх вузах. А в Північно-Східному федеральному університеті серйозні проблеми навіть з Інтернетом.

- У нас високі тарифи і низька швидкість. Вихід в Інтернет має бути дешевшим, а електронні бібліотеки - загальними і доступними для всіх, - впевнений Арсен Оганесян з Якутська.

Створення єдиного вузівського інформаційного простору, на загальну думку, - найголовніше завдання на сьогоднішній день. Причому доступ до загальної системи повинні мати і роботодавці, яких зараз цікавить навіть те, як навчався кандидат на вакансію.

- А ще треба підготувати програму перенавчання наших IT-проректорів, - попросили студенти Григорій Балихін, який пообіцяв, що всі студентські пропозиції будуть передані прем'єр-міністру.


Поділіться з друзями:   

Останні новини