Українські та російські вузи об'єдналися в асоціацію

Асоціація вузів-партнерів України та Росії була створена на зустрічі представників вищої освіти та університетської науки двох країн, що пройшла нещодавно в Російському державному гуманітарному університеті (РДГУ).


Як повідомили в прес-службі вузу, Асоціація стане постійно діючим об'єднанням вищих навчальних закладів цих держав.

Головним завданням Асоціації має стати сприяння багатоформатній співпраці між вузами, розробка та реалізація спільних міжнародних дослідницьких проектів, спільні освітні програми і звичайно навчання студентів.

Співголовами партнерської організації вузів стали ректор РДГУ Юхим Пивовар і ректор Харківського національного університету Віль Бакіров. "Багато вузів і ректори намагалися зберегти загальний освітній простір двох країн. Це та спадщина, яку треба розвивати. Коли російські та українські вузи разом - це важливий індикатор руху в цьому напрямку" - зазначив Юхим Пивовар.

Під час форуму, в якому взяли участь представники міністерств освіти Росії і Україні і ректори провідних вузів, було підписано низку угод про партнерство між інститутами та університетами обох країн.

Надзвичайний і повноважний посол України в РФ Володимир Єльченко зазначив, що "для міждержавних відносин важливі три складові: політика, економіка і гуманітарна сфера". За його словами, до останнього моменту гуманітарна складова була на периферії.

"За 20 років незалежності виросло ціле покоління молоді, яка не має досвіду спільного життя наших народів. Саме тому необхідно поглиблення і розширення гуманітарних контактів між Росією і Україною", підкреслив посол.

За даними на кінець минулого року на Україну налічується 228 державних вузів, де навчаються 2 мільйони студентів. У Росії налічувалося 660 державних вузів, а кількість студентів досягає 7 мільйонів. У вузах Україні зайнято 170 000 викладачів. У російських вузах працює 341 тисяч викладачів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини