Т.в.о. ректора Харківського університету радіоелектроніки Едуард Рубін дав прес-конференцію

2 лютого відбулася прес-конференція тимчасово виконуючого обов'язки ректора Харківського національного університету радіоелектроніки Едуарда Рубіна у зв'язку з інформаційною війною, яка ведеться останнім часом навколо університету.


На прес-конференції порушувалися різні теми, які в основному стосувалися призначення Едуарда Рубіна в.о.ректора вузу, опору відсторонених від виконання обов'язків проректорів, спроб саботувати перевірку вузу, здійснювану аудиторами з Міністерства освіти і науки України.

Свою прес-конференцію Едуард Рубін почав з того, що розповів, як і чому він погодився взяти на себе функції управління університетом в період, коли протягом двох років колектив так і не обрав нового ректора, і перерахував 10 завдань, які поставив перед собою і командою. Серед них – створення міцних зв'язків з українськими та міжнародними компаніями для забезпечення працевлаштування випускників, модернізація освітніх програм, сучасна система управління персоналом і рейтингова система для викладачів і науковців.

Про рейтингову систему розповів також в.о. проректора з наукової роботи, професор Володимир Хаханов: «Адміністрація університету не повинна вручну впливати на розподіл коштів серед учених. Ми будемо управляти коштами за допомогою прозорого, складеного за результатами роботи співробітників рейтингу і розподіляти кошти. Кожен отримує стільки, скільки заробив. У всьому світі так і робиться. Це повністю зруйнує корумповані відносини в університеті. Відносини повинні бути прозорими і справедливими».

Далі Едуард Рубін порушив питання майбутніх виборів ректора, які, за його оцінкою, можуть відбутися в травні 2016 року, і висловив надію, що вони пройдуть чесно і прозоро. Він нагадав, що був призначений тимчасово виконуючим обов'язки ректора Міністром освіти і науки України саме для того, щоб розчистити ті юридичні «завали», які двічі приводили до судових позовів за результатами попередніх виборів, а також визнанню їх недійсними. Він розраховує, що найближчим часом поточні судові процеси будуть завершені, і будуть внесені необхідні зміни до Статуту вузу та інші документи, підготується Положення про вибори ректора ХНУРЕ, що відкриє можливість для запуску процедури і забезпечить її легітимність.

Для проведення перевірки вузу Едуард Рубін запросив представників відділу внутрішнього аудиту МОН, тобто органу, який здійснює безпосередній контроль вузу.

«Коли ми почали цю роботу, я розумів, що буде протидія, тому відсторонив на час перевірки від виконання управлінських функцій проректорів із збереженням заробітної платні, щоб не було впливу на роботу перевіряючих. Відсторонені проректори обурилися, почалися всілякі заяви до судів, а також з'явилися негативні статті в ЗМІ. Не дивлячись на те, що я відсторонив ряд людей, все одно триває вплив на перевіряючих. У мене є 8 листів, в яких зазначено, що перевіряючим не надаються необхідні накази та інші документи, зокрема, по закупівлях. Мабуть, відчувши цю ситуацію, вони (відсторонені) ведуть боротьбу з нею. Я також знаю, що у вузі готується переворот на позачерговому засіданні Вченої ради, де може бути ухвалений ряд рішень за моєї відсутності. Однак, хочу попередити всіх, що існує абсолютно законна процедура, коли, якщо члени Вченої ради хочуть провести позачергове засідання, вони подають відповідний запит на затвердження ректору, воно проводиться через 5 днів. Не потрібно робити з цього таємниці».

На питання, чи є звичайною практикою те, що керівник приводить із собою свою команду однодумців, було відзначено, що це – загальноприйнята практика. Зараз проректором, які займаються питаннями міжнародного співробітництва, є людина з великим досвідом у галузі міжнародних грантів, і зараз ведеться активна робота по їх залученню до вузу. У той же час за наукову роботу відповідає вчений, що 40 років працював у ХНУРЕ, який також є членом зарубіжних наукових спільнот. Звісно, він знає цю галузь зсередини. Веденням бухгалтерії буде займатися фахівець, який працював у великій компанії, і його досвід дасть можливість вибудувати фінансову автономію вузу.

Едуард Рубін висловив сподівання, що незабаром університет зуміє подолати склався кризу, його колективу буде забезпечена стабільність і впевненість у завтрашньому дні, а ХНУРЕ стане одним з провідних вузів країни та забере високі позиції у світових рейтингах


Поділіться з друзями:   

Останні новини