ЗНО при вступі до магістратури має покласти край корупції в цій сфері, - Іван Примаченко

Як проінформувала нещодавно на брифінгу Перший заступник Міністра освіти і науки України Інна Совсун, спільно з USAІD і ОБСЄ в Україні буде запущено пілотний проект зовнішнього незалежного тестування для вступу до магістратури.


“Пілот стартує вже в цьому році для спеціальності Право, а взяти участь у проекті зголосилося 10 університетів. У разі успіху пілота, зовнішнє незалежне оцінювання при вступі до магістратури має бути введено і для інших спеціальностей в усіх вишах України”, - пише на своїй сторінці у соцмережі Facebook співзасновник платформи он-лайн курсів Prometheus Іван Примаченко.

“Нова реформа, в разі успіху, стане однією з найважливіших за всю історію освіти в незалежній Україні. Після того як корупція під час вступу на бакалаврат була практично повністю знищена за допомогою ЗНО, однією з найбільших годівниць для вузівських корупціонерів став вступ до магістратури, який до цих пір проводиться самими вишами у вигляді класичних іспитів. З огляду на те, що до магістратури в Україні прагне вступити мало не більшість бакалаврів, розміри цієї годівниці просто величезні. Корупційні скандали навколо вступу до магістратури різних українських ВНЗ щорічно висвітлюються у ЗМІ. Зовнішнє незалежне оцінювання при вступі до магістратури має покласти край корупції в цій сфері. А значить опір новою реформою буде колосальним”, - зазначив він.

“Стара система постарається ігнорувати пілотний проект і реформу в цілому. Якщо ж зробити це не вийде, як у випадку із ЗНО, то накинеться на неї з лютою критикою. Перше завдання в боротьбі зі старою корупційною системою при вступі до магістратури зробити так, щоб про нову реформу дізналося якомога більше людей: через соцмережі, ЗМІ, особисті зв'язки та будь-які інші канали інформації. Масова суспільна підтримка реформи стане кращою гарантією того, що вона буде успішно реалізована в найкоротші терміни і нікому не вдасться встати у неї на шляху”, - наполягає Іван Примаченко.


Поділіться з друзями:   

Останні новини