Створено Асоціацію ректорів педагогічних університетів Європи

15-17 вересня 2011 р. у Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова проходив Європейський Форум ректорів педагогічних університетів.


До вишу з’їхалися делегації з 11 країн Європи. Понад 30 очільників вітчизняних педагогічних університетів з усіх куточків України (Ніжин, Миколаїв, Ужгород, Луцьк, Одеса, Переяслав-Хмельницький, Тернопіль, Суми, Черкаси, Луганськ, Глухів, Ізмаїл, Житомир, Херсон, Мелітополь, Чернігів, Умань, Рівне, Дрогобич, Кіровоград, Вінниця та ін.) приєдналися до участі у Форумі.

Поважне зібрання розглядало нагальні питання педагогічної освіти, що вже давно постали перед сучасним суспільством. Об’єднавчі процеси, що відбуваються на теренах Європи, потребують нового, підготовленого суб’єкта – людини, здатної до сприйняття інших культур і ментальностей, яка б могла легко знаходити шляхи до співпраці між народами.

Це завдання у всі часи покладалося на плечі вчителя, який повинен підготувати майбутню людину на новій ціннісній платформі толерантності, солідарності, на засадах демократії, екології і права.

Сьогодні вчитель стає тією духовною основою, на якій і здійснюється педагогічний процес в усіх країнах Європейського простору.

Висловити повну підтримку з боку Національної академії педагогічних наук України учасникам Форуму на засідання завітав Президент НАПН Василь Кремінь. Пан президент подякував за турботу, яку виявляють до проблеми підготовки вчителя у світі представники різних країн. «Це стосується підготовки людини до життя в нових умовах інноваційного типу прогресу, коли динаміка змін набуває незнаного раніше руху, і освіта повинна дати можливість особистості не тільки засвоїти основну суму знань, але й виробити вміння до здобуття знань як риси способу життя сучасної людини», - переконаний Василь Григорович.

Сьогодні процес будь-якої держави залежить не лише від внутрішніх зусиль країни, але й від того, на якому рівні її громадяни зможуть співпрацювати з іншими націями і народами. Людина майбутнього повинна стати глобалістською людиною, а це ще одне із завдань освіти, тому подібне міжнародне співробітництво має особливе значення тепер. Представники європейських країн мали можливість висловити власні гіпотези щодо цього, поділитися педагогічним досвідом своїх навчальних закладів. Поважні професори з Литви, Македонії, Німеччини, Грузії, Чеської Республіки, Росії та Білорусі внесли пропозиції щодо удосконалення підготовки вчителя для європейського освітнього простору ХХІ століття в аспектах міжкультурного та регіонального співробітництва, інноваційних методик і моделей.

Завдяки конструктивним діалогам та плідній співпраці учасників Форуму 16 вересня було створено Асоціацію ректорів педагогічних університетів Європи та засновано науково-педагогічний часопис «Європейські педагогічні студії», що консолідуватиме досвід європейських країн та забезпечуватиме його розповсюдження.

Планується, що журнал виходитиме мовою країни, яка куруватиме проект, але із розширеним додатком текстів англійською мовою. Також видання матиме й електронну версію для загальнодоступного користування, а перший номер відобразить матеріали засновницького засідання Форуму та утверджений Статут Асоціації.

До Президії новоствореної Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи загальним голосуванням було обрано ректора НПУ імені М. П. Драгоманова Віктора Андрущенка, ректора Білоруського державного педагогічного університету імені Максима Танка Петра Кухарчика, ректора Вільнюського педагогічного університету Альгірдаса Гайжутіса, ректора Кишинівського педагогічного університету імені Іона Крянге, віце-ректора з розвитку інвестицій Університету «Гоце Дельчев» Кіріла Барбарєєва, ректора Педагогічного університету Комісії Народної Освіти в Кракові Міхала Сліву, ректора Московського міського педагогічного університету Віктора Рябова, ректора Академії спеціальної педагогіки імені Марії Гжегожевської у Варшаві Яна Лащика та ректора Харківського національного педагогічного університету імені Г. Сковороди Івана Прокопенка. Представниками країн європейського простору визначено науковців, присутніх на засновницькому засіданні.

Також Асоціація матиме три віце-президенти – Міхала Сліву. Віктора Рябова та Петра Кухарчика. Виконавчим директором призначено проректора з міжнародних зв’язків НПУ Володимира Лавриненка.

Президентом Асоціації одноголосно обрано лідера серед ректорів педагогічних університетів, достойного учня Михайла Драгоманова Віктора Андрущенка.

Також на засіданні було прийнято проект звернення до Міністрів освіти, Парламентаріїв і Урядів європейського простору про підтримку школи педагогічної освіти та підготовки нового вчителя для об’єднаної Європи ХХІ століття.

Усі учасники Форуму з ентузіазмом поставились до створення такої організації, розуміючи нагальність її функцій. За словами Віктора Петровича, сучасний світ розвивається дуже напружено, а ринкові стосунки охоплюють людину прагматизмом. Незважаючи ж на все це, головними суспільними цінностями залишається духовність і мораль. Якщо ж людство почне працювати лише заради грошей та влади – цивілізація втратить своє людське обличчя. «Історична місія вчителя і ректора педагогічного університету – зберегти це людське, духовне обличчя цивілізації, - зауважує Віктор Андрущенко, - тому мусимо об’єднати свої зусилля».

Людмила КУХ, прес-служба університету


Поділіться з друзями:   

Останні новини