Хмельницький інститут Університету «Україна» зустрічав свою легендарну випускницю

«Нині до нас завітала справжня легенда, наша випускниця Оксана Радушинська!» − такими словами ректор Хмельницького інституту соціальних технологій (ХІСТ) Університету «Україна» Михайло Чайковський розпочав зустріч зі студентами відомої письменниці, журналістки і волонтерки Оксани Радушинської.


У повністю заповненій аудиторії на початку березня 2016 року зібралися студенти різих факультетів і викладачі, серед яких і ті, хто свого часу навчав Оксану. 2008 року вона здобула в ХІСТ ступінь бакалавра з журналістики. Утім, за кілька років дівчина вирішила продовжити навчання і натепер Оксана – магістрантка кафедри журналістики базової структури Університету «Україна» в Києві.

Кавалер ордена княгині Ольги ІІІ ст., переможниця престижних літературних конкурсів та премій, серед яких «Коронація слова», «Благовіст», премія ім. Дмитра Луценка «Осіннє золото», «Жінка ІІІ тисячоліття», Оксана Радушинська провадить активну соціальну, громадську діяльність попри те, що змушена послуговуватись інвалідним візком.

Спогади про студентські роки

Під час зустрічі зі студентами не обійшлося без спогадів про студентське життя. Пригадала Оксана, як під час першої сесії на першому ж іспиті з історії, котрий приймав ректор пан Чайковський, так перехвилювалася, що забула прізвище комуністичного вождя. Як результат – не найвищий бал за іспит. Гідно – по знанях! І студентів, і викладачів, а особливо Михайла Євгеновича потішили ці спогади, усі дружно посміялися і зійшлися на тому, що історія – наука, яка вимагає конкретики.

Про метеликів у крижаних панцирах

Конкретними були  надалі,  упродовж години зустрічі, авторська поезія і розповідь про прозові книги Оксани Радушинської. Особливо акцентували увагу на повісті «Метелики у крижаних пацирах», яку президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна» Петро Таланчук і професорсько-викладацький колектив  Університету «Україна» рекомендували до вивчення у школі з метою виховання толерантного ставлення до людей з інвалідністю в українському суспільстві.

До слова, цими днями почали надходити перші відповіді на звернення. У листі від Національної академії педагогічних наук України за підписом її президента В.Г. Кременя зазначається: «Відповідно до Вашого листа… Національна академія педагогічних наук розглянула звернення професорсько-викладацького колективу Університету «Україна» щодо проблеми виховання толерантного ставлення до людей з інвалідністю в українському суспільстві.

Національна академія педагогічних наук україни поділяє Вашу думку щодо актуальності порушеної проблеми і необхідності здійснення конкретних кроків у цьому напрямі. Один з них – ознайомлення з художніми творами відповідної проблематики учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Ураховуючи Вашу пропозицію, НАПН України ініціюватиме включення до переліку творів для позакласного читання у 7 класі повісті Оксани Радушинської «Метелики в крижаних панцирах». Оскільки нову редакцію навчальної програми з української літератури затверджено влітку 2015 року, то відповідну позицію буде відображено у методичних рекомендаціях МОН і НАПН України щодо вивчення предмета у 2016-2017 навчальному році».

Пряма мова Оксани Радушинської:

− Спілкуючись зі студентами, розповіла про творчі конкурси, перемоги та поразки. А найголовніше – про  висновки на шляху до них і згодом, після досягнення свого чергового життєвого Евересту. Авжеж, левову частку часу йшлося про АТО: про волонтерську діяльність Творчої сотні «Рух до перемоги», про враження від побаченого і відчутого – на фізичному та емоційному рівнях – у шпиталях і на війні. Спільно зі студентами переглядали фото і відео з наших поїздок на Схід України, цікавилися ставленням місцевого населення до військових і волонтерів, міркували про відсутність «пророка у своїй вітчизні» на прикладі покійного Кузьми (автора і виконавця Кузьми Скрябіна), розмірковували про... страх, про рівень об`єктивності медіа, про людські вчинки... Хтось зі студентів жваво реагував на слова, хтось перебував у своєму коконі буденщини, за котрий, сподіваюся, вдалося долинути хоча б відголоссю.

Тема АТО актуальна для ХІСТ не лише в аспекті усвідомлення того, що в нашій країні відбуваються вікопомні події, до яких причетні всі – і ті, хто зі зброєю воюють на Донбасі, і ті, хто за конспектами навчаються на парах. Натепер більше 30 студентів Хмельницького інституту соціальних технологій обрали шлях боротьби і перебувають в АТО. Проте навчання вони також не закидають. Професорсько-викладацький склад ВИШу перевів студентів-атовців на індивідуальний графік навчання: вони складають сесії тоді, коли приїздять на ротацію чи у відпустку; також такі студенти ХІСТ  отримують пільги до 50% вартості навчання.

На сам останок домовилися про благодійно-волонтерську співпрацю між Хмельницьким інститутом соціальних технологій Університету «Україна» і Творчою сотнею «Рух до перемоги».

Сергій Грищук


Фото Петра Радушинського:


Поділіться з друзями:   

Останні новини