Держзамовлення на підготовку магістрів отримають лише виші з високими показниками у Scopus

Про це йдеться в листі надісланому сьогодні ректорам українських вищих навчальних закладів Міністерством освіти і науки України.


Лист "Щодо процедури проведення  конкурсного відбору виконавців  державного замовлення  у 2016 році" від 9.04.2016  № 1/9-219 за підписом Першого заступника Міністра освіти і науки України Інни Совсун визначає перелік документів, які необхідно подати для участі у конкурсному відборі виконавців державного замовлення в 2016 році на підготовку здобувачів вищої освіти вищим навчальним закладам, які перебувають у сфері управління МОН, а також процедуру та етапи відбору виконавців.

В листі визначено наступні критерії, котрі будуть враховані комісією для визначення виконавців державного замовлення на підготовку фахівців:

  1. наявність Акту узгодження переліку спеціальностей та ліцензованого обсягу, погодженого МОН, сертифіката про акредитацію навчального закладу, сертифіката про акредитацію напряму підготовки (спеціальності), свідоцтва про атестацію, документа, що підтверджує підготовку докторів філософії, аспірантів (ад’юнктів), докторантів за відповідною науковою спеціальністю;
  2. наявність контингенту студентів, учнів, слухачів денної та заочної форм навчання за заявленими спеціальностями (напрямами підготовки);
  3. відповідність кадрового забезпечення організації навчального процесу: частка штатних науково-педагогічних та педагогічних працівників з науковим ступенем; частка штатних науково-педагогічних та педагогічних працівників з вченим званням;
  4. чисельність публікацій викладачів за показниками наукометричної бази даних Scopus (для ОКР магістра);
  5. чисельність цитувань викладачів за показниками наукометричної бази даних Scopus (для ОКР магістра);
  6. місце вищого навчального закладу у ранжуванні за індексом Гірша - кількісним показником, що заснований на кількості наукових публікацій і кількості цитувань цих публікацій (для ОКР магістра);
  7. академічна мобільність: кількість студентів - громадян України, які пройшли стажування (навчалися упродовж не менше як 1 семестру) в іноземних навчальних закладах-партнерах;  чисельність іноземних студентів.

Як видно з переліку критеріїв, готувати магістрів за кошти держави зможуть лише університети, які мають високі загальні показники у наукометричній базі даних Scopus: кількість публікацій і цитувань викладачів та індекс Гірша.

Що не зовсім зрозуміло, так це зв'язок загальновузівських показників у базі Scopus із рівнем підготовки на конкретній спеціальності за ОКР магістр. Крім того, університетам запропоновано самостійно визначити "місце вищого навчального закладу у ранжуванні за індексом Гірша".

Передбачені листом документи Міносвіти просить  подати не пізніше 1 червня 2016 року. Як наголошується в листі, пропозиції виконавців щодо внесення змін до поданих проектних показників державного замовлення під час роботи конкурсної комісії розглядатись не будуть.

За результатами проведення конкурсного відбору виконавців державного замовлення у 2016 році міністерством буде видано відповідний наказ, а з виконавцями державного замовлення укладено державний контракт із визначенням економічних і правових зобов'язань сторін.


Поділіться з друзями:   

Останні новини