Представники 10 країн світу приїхали до Львівського університету вивчати українську мову та пізнавати національну культуру

22 слухачів із 10 країн світу, зокрема  зі Словенії, Чехії, Швеції, Німеччини, Франції, Іспанії, Австрії, Фінляндії, Південної Кореї та Японії, обрали Міжнародну літню школу «Українська мова країнознавство» Львівського національного університету імені Івана Франка, де вони вивчатимуть мову та пізнаватимуть культуру українського народу.


Під час урочистого відкриття літньої школи, що відбулось 19 липня 2016 року в Дзеркальній залі Університету, привітали учасників проректори, декан філологічного факультету та координатор школи, старший викладач кафедри українського прикладного мовознавства Леся Антонів, - передає прес-служба університету.

«Маю велику приємність вітати вас у Львівському національному університеті імені Івана Франка – одному з найдавніших університетів України та Центральної і Східної Європи! Це університет із багатими академічними традиціями та яскравою історією», - зазначила проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Марія Зубрицька, наголосивши, що Львівський університет не лише зберігає традиції, а й продовжує їх творити.

За словами проректора, Університет відчиняє двері всім охочим глибоко пізнавати багатогранну українську культуру й осягати красу та багатство мови.

Проректор з науково-педагогічної роботи Ярослав Гарасим звернувся до кожного з учасників зі словами вдячності за те, що вони обрали літню школу саме Львівського університету.

«Упродовж трьох тижнів ви матимете можливість ознайомитись зі специфікою та національним шармом української культури та мови», - сказав Ярослав Іванович, додавши, що іноземці вивчатимуть українську мову, яка є рекордсменом за кількістю офіційних урядових заборон (а їх було понад 400 – ред.).

«Завдяки своїй енергетиці та її носіям вона є однією із найпопулярніших і найпотужніших мов слов’янського світу», - підкреслив проректор.

Професор Ярослав Гарасим висловив сподівання що завдяки зусиллям організаторів літньої школи, серед яких, зокрема, є викладачі кафедри українського прикладного мовознавства, Україна назавжди залишиться в серці кожного з учасників школи.

«Ви зробили дуже сміливий вибір, зосередивши свою увагу на українській мові та культурі, зважаючи на ту інформацію, що описує ситуацію, яка зараз є в Україні. Зробивши цей крок, ви обрали можливість вивчити надзвичайно цікаву та глибоку культуру і багату мову. Ви відкриваєте для себе новий світ», - зауважив у вступному слові декан філологічного факультету Святослав Пилипчук.

Святослав Михайлович розповів, що відомий німецький мислитель, дослідник народної творчості, культуролог Йоганн-Готфрід Гердер говорив, що «українська культура, українська традиція можуть стати для світу тим новим відкриттям, яким свого часу стала Еллада».

«Зараз на початку ХХІ століття Україна знову отримала шанс бути відкритою для світу. Одним із гасел нашого міста є фраза: «Львів відкритий для світу». Думаю, що це гасло можна застосувати як до нашого Університету, так і до всієї України», - вважає декан філологічного факультету.

Святослав Пилипчук зазначив, що символічним є те, що літня школа відбувається у ювілейний рік Івана Франка - Патрона Львівського університету.

«Іван Франко вельми вболівав за те, щоби українці могли запричаститися добрим словом інших народів. Він перекладав із багатьох літератур і писав свої твори іноземними мовами. Однією із ключових його ідей була ідея побудови «золотих мостів порозуміння» між народами», - сказав декан.

Святослав Михайлович висловив надію, що результатом роботи цьогорічної літньої школи буде побудова «золотих мостів» між українським народом і народами, які представляють учасники школи.

«Сподіваюсь, що кожен із вас під час тритижневої дуже гарної мандрівки в українську культуру буде добрим представником і послом України у світі», - додав на завершення Святослав Пилипчук.

Координатор школи, старший викладач кафедри українського прикладного мовознавства ЛНУ ім. Івана Франка Леся Антонів відзначила, що Міжнародна літня школа – це добра платформа для налагодження міжкультурного полілогу з представниками різних країн світу.

Нагадаємо, що ініціатором проведення Міжнародної літньої школи «Українська мова і країнознавство» є ГО «Центр україністики», яку створено 2008 року з ініціативи колишнього ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, професора Івана Вакарчука та декана філологічного факультету професора Ярослава Гарасима. Основна мета Центру – популяризація та розширення знань про Україну, українську мову та культуру у світі.


Поділіться з друзями:   

Останні новини