Абітурієнти, права яких були порушені при вступі, подають в суд на виші, - Андрій Черних

Експерт з питань освіти Андрій Черних в ефірі Громадського радіо розповів про проблеми, з якими зіткнулися абітурієнти творчих вишів.


"Якщо взяти мій аналіз, який я розмістив на фейсбуці, то це 3 плюси, 19 мінусів і 32 пропозиції на 2017 рік. Як я вже казав представникам Міністерства, поки всі абітурієнти, які мають право вступати на бюджет та мають такі рекомендації, не будуть зараховані, я не вважатиму, що вступна кампанія є вдалою. До мене звернулися і ще не вирішили питання 5 абітурієнтів. І це тільки до мене. Підозрюю, що таких випадків більше. Слід наголосити, що у більшості це проблема творчих вишів", - зазначив експерт у радіо-ефірі Громадського радіо.

Андрій поділився своїми думками щодо того, наскільки добре спрацювала сама електронна система розподілу державного замовлення.

"Питання, власне, саме в цій системі автоматичного розподілу бюджетних місць, яка не спрацювала для творчих вишів. В чому проблема? Згідно з цією системою, молоді люди отримали рекомендації на бюджет. Але творчі виші вирішили діяти за схемою минулого року, не дивлячись на нову автоматизовану систему — зробили розподіл практично в ручному режимі. В результаті в цих вишах було два списки. І 3 серпня Міністерство надіслало їм листа, за яким, фактично, дозволено проводити корегування списків за рішенням приймальної комісії. Тобто Міністерство не заперечує, що виші як захочуть, так і формуватимуть списки. Це неправильно, незаконно", - наголосив він.

У вишах цю ситуацію пояснюють: у нас є оркестр, а система не розподілила нам басиста, без якого, відповідно, оркестру не буде. Для того, щоб цього не відбулося, творчі виші повинні були вказати, що в умовах має бути відображена їх специфіка.

Як розповів Андрій Черних, вирішувати абітурієнтам це доведеться через суд. Це прецедент, коли абітурієнти судитимуться з вишами за те, що їх права порушуються.


Поділіться з друзями:   

Останні новини