У Харківському політеху пройшла «Ніч науки»

24 вересня Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» взяв участь в освітньому проекті «Ніч науки». Захід відвідали понад 1500 осіб.


Протягом усього вечір НТУ «ХПІ» представляв майбутнім студентам свої найкращі наукові розробки, створені фахівцями університету передові технології. Цього року «Ніч науки» в ХПІ запам'яталася гостям особливо. «Вперше за історію проведення заходу на території Політеху представили бронетранспортер. Представники Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. О. О. Морозова розповіли нашим гостям про свої розробки, БТР, військову техніку, — зазначила координатор проекту «Ніч науки» в НТУ «ХПІ», інженер науково-дослідної частини Інна Чумак. — Також нововведенням цього року стали унікальні наукові експерименти, які продемонстрували вчені кафедри «Передача електричної енергії»: студенти змоделювали удар блискавки, показали, як вона руйнує будівлі і розповіли, як можна уникнути удару блискавки. Крім того, гості побачили в роботі унікальний трансформатор Тесла і дізналися, як можна на відстані запалити лампочку без проводів».

«Трансформатор Тесла — найкрутіша розробка. Я колись намагався його зібрати, але у мене не вийшло. Зараз я навіть замислився над тим, щоб вступати саме до ХПІ», — висловив своє захоплення відвідувач заходу, харківський восьмикласник.

«У минулому році у мене виникла ідея організації літніх і зимових шкіл у нашому університеті для підготовки школярів і студентів. Так, взимку 2015 року студенти 4-го курсу НТУ «ХПІ» відгукнулися на цю ідею, а за два тижні створили перший прототип трансформатора Тесла. Протягом року його модернізували і представили на «Ночі науки» в 2016 році», — розповів голова ради молодих вчених електроенергетичного факультету, аспірант кафедри «Передача електричної енергії» Дмитро Данильченко. — Студенти 4–6 курсів нашої кафедри брали активну участь у підготовці та проведенні унікальних дослідів у великому високовольтному залі. Після побаченого школярі старших класів домовилися з нами про екскурсію на кафедру і вже планують взяти участь у зимових і літніх школах ХПІ. Треба сказати, що гості заходу були приємно здивовані, адже раніше вони такого ніде не бачили».

«Я в захваті від експериментів з блискавкою і будиночками. Там все так несподівано і швидко відбулося. Дуже цікаво», —  поділився своїми враженнями учень четвертого класу.

Особливий інтерес школярів викликали видовищні досліди у великій хімічній аудиторії НТУ «ХПІ». Вони дізналися, як зварити мило за декілька хвилин замість звичних кількох днів на виробництві, а також, як відокремити оболонку насіння соняшнику від ядра в лабораторних умовах. Діти стали свідками виверження «вулкана» з вогнем і димом, взяли участь у майстер-класах з приготування майонезу та напоїв.

«Цікаво було подивитися, як робиться майонез. Думаю, вдома теж спробую», —  прокоментував побачене юний хімік Сергій, 11 років.

У «Ніч науки» Політех відкрив для всіх своїх відвідувачів музей, в якому представлена ​​130-річна історія вузу. Після екскурсії проводили вікторини на знання історії Харкова і ХПІ. Найбільш допитливі знавці історії отримали пам'ятні призи. Без подарунків не залишилися і наймолодші гості музею.

Школярам також вдалося побувати в стінах сучасної наукової бібліотеки та ознайомитися з її унікальними книжковими виданнями. Вони відвідали виставку картин українського художника С. Коморного, а також експозицію (макрозйомка) «Портрети квітів» українського архітектора Ю. Пісковського.

 


Фото:

 


Поділіться з друзями:   

Останні новини