Університет «Україна долучився до проекту «Сходи в Майбутнє»

22 вересня 2016 року в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася презентація освітньо-педагогічного збірника «Школа Патріотизму».


Автори видання ‒ керівник Науково-освітнього центру патріотичного виховання молоді Університету «Україна» Юрій Мельничук та директор Центру культури «Уваровський дім» Олександр Соколенко.

Всеукраїнська інноваційна освітня платформа «Сходи в майбутнє», за підтримки Університету «Україна» і компанії «Юрія-Фарм», організувала презентацію книги, запросивши на неї всіх, хто брав участь у її створенні чи просто підтримує ідею патріотичного виховання молоді.

Вступним словом захід відкрив Ігор Найда, лідер платформи «Сходи в Майбутнє».

Ігор Найда познайомився з майбутніми авторами книги у Приірпінні, де і відбулася їхня подальша співпраця, що переросла у створення, друк і презентацію книги «Школа Патріотизму». Ігор Найда впевнений, що вся їхня робота – це робота над майбутнім України. Ідея «Сходів в Майбутнє» ­розвиток патріотизму і лідерських якостей в кожному українцеві, і саме на цій основі розвивається співпраця Олександра Соколенка і Юрія Мельничука з Ігорем Найдою. Видання розповідає про заходи з патріотичного виховання, які проводилися, в тому числі, на базі Центру культури «Уваровський дім». Пан Ігор підкреслив, що саме завдяки авторам книги, завдяки цим ентузіастам патріотичне виховання набрало такого потужного злету. При цьому він додає, що «має проводитися системна, цілеспрямована робота для того, щоб виховати патріота».

Зокрема, у своїй промові Ігор Найда згадав про першу книжку, написану і видану спільними зусиллями Олександра Соколенка і Юрія Мельничука із платформою «Сходи в майбутнє» під назвою «Нескорені духом», яка, до речі, вже вийшла другим доповненим виданням. За словами І. Найди, ця книжка про тих людей, які жили й творили в Приірпінні, про шестидесятників, які були справді нескорені духом.

Опісля виступу Ігоря Найди слово було надано автору збірника, директору Центру культури «Уваровський дім» Олександру Соколенку, котрий розповів про Уваровський дім, на базі якого побудовано музей і центр культури. Важливе місце у ньому займає військова експозиція, присвячена Ворзельському підпіллю, яке створили підлітки. Цей юнацький героїзм, а також доволі потужна освітньо-патріотична діяльність в Ірпіні і стали приводом для створення книги. Зі слів самого Олександра Герольдовича, бажання видати книгу відбулося при вивченні саме ірпінської патріотичної діяльності, вираженої в наукових читаннях, вихованні дітей у традиціях українського козацтва і роботі краєзнавчої відеостудії, яка «сприяє піднесенню загального патріотичного духу».

Після О. Соколенка до трибуни вийшов його співавтор, керівник науково­освітнього центру виховання молоді Університету «Україна» Юрій Мельничук.

Юрій Леонідович зазначив, що з Олександром Герольдовичем співпрацює вже більше десятиліття. Перша спільна книга під назвою «Ворзельське підпілля. Маловідомі сторінки війни» презентувалася 2008 року так само в «Укрінформі». Спільними в них були не тільки книжки, але й деякі проекти, до яких вони залучали зацікавлених в історії рідного краю дітей та дорослих. Взагалі, була проведена повномасштабна робота по знаходженню, відтворенню і публікації історичного надбання. Було відвідано багато заходів, зроблено багато фото тощо. Також Юрій Леонідович розповів про те, як він, ще будучи директором Михайлівсько-Рубежівської школи, створив краєзнавчий гурточок, у якому допитливі школярі досліджували історію рідного краю.

Потім Ю. Мельничук передав слово проректору Університету «Україна» Ростиславу Дубасу.

Ростислав Григорович стисло подякував усім, хто перебуває на цій презентації, і побажав освітній платформі «Сходи в майбутнє», до роботи якої університет долучився хоча й не так давно, але дуже активно, успіхів у подальшій діяльності. Ростислав Григорович сподівається, що це не останній їхній спільний проект, й активно підтримує виховання у молоді патріотичних цінностей та громадянської свідомості. Також проректор розповів про проведення учнівсько-студентських та науково-педагогічних конференцій, круглих столів та семінарів на базі університету із зазначеної тематики.

Також було надано слово запрошеному гостю Олегу Мусію, народному депутату України, котрий теж активно підтримує патріотичний розвиток молоді.

«Ми маємо у Верховній Раді багато позитивних рішень, які стосуються українства, українського суспільства і виховання в тому числі, у вигляді законопроектів, що голосуються у 250-300 голосів», ‒ заначив нардеп. Олег Мусій вважає, що патріотизм може і повинен бути виведеним на державний рівень і державне фінансування, бо ж зовнішній тиск на нашу державу підриває нашу єдність: «І хоча зовнішні вороги хочуть роздерти на шматки суспільство України, внутрішній ворог нічим не менший за того зовнішнього ворога. І до тих пір, доки ми, як старше покоління, не будемо змалечку виховувати дітей у патріотичному дусі, допоки в школі патріотичне виховання не буде пріоритетним, це буде складно – побороти внутрішнього ворога. І тому надзвичайна вдячність і шана тим людям, хто одразу підтримав цей проект».

Далі до слова запросили рецензента книги, Юрія Руденка, доктора педагогічних наук, професора НПУ ім. М. П. Драгоманова.

Перше, що він зазначив – це важливість ідей, що подаються у книзі: «Козацько-лицарський дух, на мою думку, і на думку багатьох науковців – це вища планка українського національного духу, тому завжди з козацьким духом ми перемагали. У книзі матеріал високий і духовнозмістовний, а козацький дух нам потрібний. Так що ми всі повинні пишатися тим, що Україна багата на цей козацький, лицарський дух. Тож ми дякуємо авторам цієї книжки. Їхні заслуги тут величезні. І особливо хочеться подякувати Університету «Україна». Шановні колеги, нам треба вірити в силу українського духу, і ніякі вороги тут нам не можуть заважати. Слава Україні!».

Музичною родзинкою заходу став виступ доцента Університету «Україна», відомої співачки Світлани Мирводи, яка приїхала щойно з передової, щоб побувати на презентації й долучитися до чергової акції всеукраїнського освітнього проекту.

Наприкінці презентації були запрошені малі джури, учні Фастівського ліцею комп’ютерних технологій та Ірпінської загальноосвітньої школи №2. Юним патріотам було вручено подарунки, а на спільному фото було зафільмовано цю подію як кадр єдності між учителями і їхніми духовними учнями. І як сказав Ігор Найда: «Такі дітки є наша гордість. Це наше майбутнє!».

У коментарях про подію учасники презентації відповіли на деякі запитання.

Ігор Найда, лідер платформи «Сходи в Майбутнє».

Чи потрібні нашим школам уроки патріотизму?

‒Ні, окремі уроки не потрібні, потрібно щодня, на будь-якому уроці проводити урок так, щоб діти виходили з нього, розуміючи, що це неможливо без почуття патріотизму. Звісно, є певні теми, які потребують окремого висвітлення, але їх краще робити через проекти. Проекти – це певні дійства, до яких підключений кожний. Дія, а не тільки слова ‒це найкращий спосіб формування патріотизму. Як то кажуть, «те, що побачив, на 80% забув, те, що почув – на 60% забув, а те, що пояснив іншому – те і сам зрозумів».

Олександр Соколенко, директор Центру культури «Уваровський дім».

Олександре Герольдовичу,  як Ви познайомились із Юрієм Леонідовичем, і як вирішили створювати разом книгу?

‒Познайомилися ми з ним досить давно, уже десять років пройшло, коли разом створювали книжку про історію села Михайлівка-Рубежівка. Юрій Леонідович був там директором школи, а я прийшов до нього збирати матеріал, з тих пір і співпрацюємо. З того часу ми вже створили не одну книжку. І подальші роботи будуть виникати, сподіваюся, із якихось практичних дій.

А з освітньою платформою «Сходи в майбутнє» Ви співпрацювали з дня її заснування? Хто кого знайшов?

‒Ні, ми зі «Сходами в майбутнє» співпрацювали не одразу. Познайомилися у процесі розгортання роботи платформи, за сприяння Ігора Володимировича Найди, велика йому подяка. Двічі вже видали книжку «Нескорені духом». Про дисидентів. Вважаю, що це дуже важлива книжка. Ігор Володимирович нам дуже допомагав, підключався до створення. І я думаю, це не остання наша спільна робота.

Вадим Софілканич,  Костянтин Зозуля,
студентський Медіа-центр Університету «Україна»


Фото:


Поділіться з друзями:   

Останні новини