Рада скоротила майже вдвічі кількість студентів, які отримуватимуть академічні стипендії

Народні депутати підтримали законопроект із реєстраційним номером 5130, який скасовує норму, що не менше 2/3 студентів отримують стипендії і переносить право визначати порядок їх нарахування вченим радам ВНЗ.


Сьогодні проект закону був винесений на розгляд до Верховної Ради України. Даним документом вноситься зміна до Закону України «Про вищу освіту» та скасовується норма, відповідно до якої академічні стипендії повинні отримувати не менше 2/3 та не більше 75% студентів.

Відповідно до підтриманого 227 голосами рішення, академічні стипендії будуть надаватись особам, які досягли значних успіхів у навчанні та/або науковій діяльності згідно з критеріями, встановленими Кабінетом Міністрів України. Частка студентів, які мають право на отримання академічних стипендій, встановлюється вченою радою вищого навчального закладу у межах визначеного Кабінетом Міністрів України загального відсотка студентів, які мають право на отримання академічних стипендій, та стипендіального фонду.

При цьому студентам вищих навчальних закладів, які мають право на отримання соціальної стипендії і набувають право на отримання академічної, надаватиметься один вид стипендії за їх вибором.

Як було обіцяно раніше, з 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% - отримуватимуть академічні стипендії за рейтинговою системою, а соціальну отримуватимуть 7%.


Поділіться з друзями:   

Останні новини