Влада намагається змусити студентів заплатити за так звані реформи, - нардеп

На цьому під час обговорення законопроекту № 5130 наголосив народний депутат Володимир Гусак.


«Урядовий законопроект 5130 є яскравим прикладом того, як нинішня влада  намагається змусити заплатити   за так звані реформи  найбідніших і найбільш незахищених українців. А що ще можна було очікувати у  ситуації, коли  Україна,  за нинішньої влади, втратила 20 відсотків економіки, а корупція тільки  зростає», - зазначив він.

Серед категорій, котрим буде складніше виживати в нових умовах, він назвав студентів і пенсіонерів.

«І здавалося б  добра ідея підвищити мінімальну зарплату до 3 тисячі 200 гривень. Хто може бути проти? Але водночас з цією доброю  ідеєю в цьому законопроекті зберігається  обмеження на 15 відсотків пенсій працюючих пенсіонерів, в тому числі, обмеження на 15 відсотків пенсій  пенсіонерів-науковців, чого  раніше не було, скасовується  гарантована виплата стипендій студентів, тобто, ми б'ємо по пенсіонерах і ми б'ємо по молоді. Більше того, неможна підвищувати, неможна в  разі підвищення мінімальної зарплати залишити без підвищення мінімальну пенсію, бо в  цьому разі ми матимемо ситуацію,  коли без економічного зростання буде велике зростання цін і можливо, це зростання цін буде не в два рази, а  на 70-80 відсотків  і працюючі, щось виграють», - наголосив нардеп.

Нагадаємо, сьогодні був внесений на розгляд до Верховної Ради України законопроект № 5130. Депутати віддали за нього 227 голосів. Цим документом вносяться зміни до Закону України «Про вищу освіту». Серед них скасовується і норма, відповідно до якої академічні стипендії повинні отримувати не менше 2/3 та не більше 75% студентів. Тепер скільки давати стипендій вирішуватиме вчена рада вишу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини