У 2020 році лише 15% студентів отримуватимуть стипендії

Про це розповів заступник Міністра фінансів України Сергій Марченко в інтерв’ю газеті “Освіта України”.


На його думку, необхідно відходити від практики, коли стипендії отримують майже всі: її мають надавати кращим, вона повинна мотивувати.

“Йде мова про приблизно 40 % академічних стипендій у 2017 році, і ми хочемо, щоб до 2019­ - 2020 років частка отримувачів академічних стипендій поступово зменшувалася. Наше бажання полягає у тому, щоб до 2020 року цей показник складав приблизно 15 %– таким є середньоєвропейський рівень. Беззаперечно, ми готові пропорційно збільшувати розмір стипендії, але нам потрібно, аби стипендія не демонструвала “зрівнялівський” і “утриманський” підходи.  Наприклад, якщо б у наступному році ми пішли радикальним шляхом і зменшили кількість студентів, які отримували б стипендію, до 10 %, то вона становила б 2500 гривень. Так, це радикальний крок, і нині до нього люди ще не готові. Тому плануємо поступове зменшення отримувачів і збільшення самої суми”, - зазначив Марченко.

Наступного року Мінфін пропонує скоротити число отримувачів майже на чверть, і при цьому збільшити розмір стипендії приблизно вдвічі.

Він наголосив, що такий підхід не суперечить Закону України «Про вищу освіту», адже 6 грудня Верховна Рада прийняла законопроект № 5130, який передбачає внесення змін до деяких законодавчих актів у частині виплат, і зокрема – стипендій.

“Цим документом скасовуються певні норми Закону України “Про вищу освіту”, які ми вважаємо популістськими і які не виконуються. У статті 62 ЗУ “Про вищу освіту” йшлося про те, що академічні стипендії виплачуються не менш як двом третинам студентів”, - наголосив він.

Газета "Освіта України", №49, 12 грудня 2016 р.


Поділіться з друзями:   

Останні новини