Вищу освіту добивають МОН та ректори більшості університетів, - Ігор Лікарчук

Колишній директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук прокоментував стан вітчизняної вищої освіти.


"Я думаю, що в Україні адекватно працюють максимум 20-25 університетів. Але решта ВНЗ - давно перетворилися в супермаркети з видачі дипломів", - зазначив він.

"Лише вчора розмовляв з директором одного справжнього (не намальованого) ліцею. Кадровий голод у закладі, директор має можливість робити доплати вчителям, але не може знайти у десятку найближчих педагогічних університетів кількох випускників, яких би хотів узяти на роботу в свій заклад. Більше того, бажаючі там працювати відразу зникають, почувши вимоги до них", - переймається Лікарчук.

"Якщо до університетів будемо приймати практично всіх випускників шкіл, збережемо пільги та квоти (а воно так є і наразі ), ми вищу освіту загубимо повністю та безповоротно. У 2014 році, запроваджуючи на ЗНО поріг "склав/не склав", я пропонував Сергію Квіту та Лілії Гриневич визначати його так, щоб до університетів потрапляли не ті, хто під час ЗНО ледь перейшов поріг угадування, а ті, хто має добротні результати. Мені це заборонили робити: бо університети доведеться закривати. На засіданні комісії з визначення порогового балу представники університетів фактично заблокували прийняття рішень щодо його невеличкого підвищення. У 2016 році МОН та УЦОЯО відмовилися від запровадження тестів двох рівнів складності, а поріг "склав/не склав" опустили до принизливої для нормальних освітян межі. Й нічого не зробили для того, щоб заборонити університетам на технічні спеціальності замість результатів ЗНО з фізики та математики приносити історію чи біологію", - наголосив екс-директор УЦОЯО.


Поділіться з друзями:   

Останні новини