Уряд зобов'язав виші формувати заявки на соціальні стипендії своїм студентам, - експерт

Кабміном затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати соціальних стипендій студентам  вищих навчальних закладів.


Експерт з питань освіти Андрій Черних проаналізував процедуру оформлення соціальних стипендій під час реалізації Порядку, відповідно до якого буде проводитись їх виплата з 1 січня 2017 р.

Вся відповідальність за оформлення та виплату соціальних стипендій покладається на керівника вищого навчального закладу. В тому числі, керівник забезпечує контроль за повнотою та достовірністю відомостей, що передаються до органу соціального захисту населення. Також у вишах мають здійснити комплекс заходів із запобігання випадкам безпідставного отримання соціальних стипендій або одночасного отримання академічних і соціальних стипендій, перебуванню на повному державному утриманні.

Відповідно до Порядку ректору вишу необхідно призначити уповноважену особа, яка прийматиме необхідні документи від студента та формує на кожного з них особову справу, завірену копію якої в десятиденний термін передаватиме до органу соціального захисту населення за місцем розташування відповідного вищого навчального закладу.

Вищі навчальні заклади щомісяця до 5 числа подаватимуть до органів соціального захисту населення на паперових та електронних носіях списки студентів, яким призначено соціальну стипендію.

Органи соціального захисту населення щомісячно проводитимуть звірку даних, внесених до списків студентів, яким призначено соціальну стипендію з відомостями про таких осіб, що містяться в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, і у разі виявлення розбіжностей даних щодо конкретного студента, не включають його до заявки на виплату, до уточнення цієї інформації вищим навчальним закладом. Після уточнення даних вищий навчальний заклад включає осіб, щодо яких були виявлені розбіжності до списку на виплату соціальної стипендії на наступний місяць.

Вищі навчальні заклади протягом двох робочих днів після надходження коштів на зазначені рахунки виплачуватимуть соціальну стипендію студентам.

Орган соціального захисту населення, який перераховує кошти для виплати соціальної стипендії має право перевіряти вищий навчальний заклад щодо достовірності поданих документів, для призначення соціальної стипендії.


Поділіться з друзями:   

Останні новини