Екс-міністр освіти Сергій Квіт пропонує відмовитись від держзамовлення та укрупнити виші

Таку думку він озвучив у власному блозі, відвідавши Круглий стіл "Пріоритетні напрями діяльності у галузі освіти і науки", який відбувся 31 січня цього року.


Сергій Квіт позитивно оцінив роботу Міносвіти, підкресливши головні минулорічні здобутки міністерства.

"Насамперед слід відзначити багато позитивних здобутків Міністерства освіти і науки та Уряду, серед яких підняття зарплат освітянам, збільшення регіонального фінансування освітньої інфраструктури, розробка концептуальних засад реформування середньої школи, проведення в першому читанні базового законопроекту “Про освіту” та ін. Сам план дій уряду стосовно науки та освіти також є солідним документом", - зазначив він.

"Йде мова йде про необхідність поглиблення частини про інтеграцію науки та вищої освіти, вживаючи саме такий концепт. Проблема полягає в глухій консервативній позиції найвищого керівництва НАН України та повному ігноруванні Закону “Про наукову і науково-технічну діяльність” (2015). Ми бачимо прагнення нічого не змінювати і нікуди не рухатися. Така позиція є надзвичайно небезпечною. Вона може знову викликати хвилю вульгарного заперечення важливої ролі вітчизняної наки, яку нам з великими труднощами вдалося подолати більше року тому. НАН України згадується лише один раз у тексті Плану дій Уряду. Потрібно додати їм  доручення представити ближнім часом на засідання Уряду детальний план реформування академічної сфери у світлі імплементації Закону та дій самої НАН України. З новими ідеями і перспективами. Тут обов’язково мають бути озвучені критерії інтеграції, наприклад, скільки спільних магістерських і PhD програм було відкрито академічними інститутами та університетами, скільки спільних дослідницьких грантів здобуто тощо. Стосовно зобов’язань уряду – повне сприяння запуску Академічного університету (у спільному підпорядкуванні МОН та НАНУ) до початку наступного навчального року",  - наголосив Квіт.

"В планах Уряду має бути зазначена зміна форми фінансування вищої освіти через відмову від держзамовлення, запровадження базового фінансування та фінансування за напрямами діяльності, підвищення вимог до статусу університету – з одночасним поглибленням фінансової та організаційної автономії. Це має призвести до укрупнення й підвищення якості українських університетів. Також до масового закриття тих ВНЗ та їхніх філій, діяльність яких спрямована не на досягнення високої якості та кращих світових стандартів, а на фактичний продаж дипломів. На кількість студентів це не виплине. Відповідний законопроект “Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування вищої освіти (щодо економічних відносин у сфері вищої освіти)” уже розроблений. Він потребує подальшого обговорення і доопрацювання", - зазначив екс-міністр освіти.


Поділіться з друзями:   

Останні новини