В 4-му кварталі вишам нічим буде платити зарплати та за комуналку, - Лілія Гриневич

У вищій освіти загальна кількість видатків по вищій освіті зросла, в порівнянні з 2016 роком, на 27,7 відсотка.


Про це Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич розповіла сьогодні, 17 березня 2017 р., під час свого виступу на годині запитань до Уряду в парламенті.

"Що ми маємо? На ВНЗ ІІІ-ІV рівня акредитації – орієнтовно понад 12,6 мільйона гривень. На ВНЗ І-ІІ рівня акредитації – понад 3,7 мільйона гривень", - проінформувала міністр освіти.

"Cьогодні владою, сьогодні владою збільшено фінансування майже на 30 відсотків в частині вищої освіти в Україні. Збільшено так само обсяг стипендійного забезпечення. Якщо колись стипендія була трошки більше 850 гривень, то мінімальна стипендія зараз становить 1000 гривень. Для природничо-математичних і технічних, інженерних спеціальностей – 1,400 гривень. Підвищена стипендія – 1,600 гривень, на рівні мінімального прожиткового мінімуму. І такого ще ніколи не було за часи незалежності. А для гостродефіцитних, тобто технічних, інженерних і природничо-математичних спеціальностей – 2 тисячі гривень", - наголосила Гриневич.

"Сьогодні ми забезпечили зростання заробітної плати в частині державного замовлення. Але ми не можемо збільшити видатки на контракти відповідно до збільшення заробітної плати, і в зв'язку з цим вузи відчувають дефіцит по комуналці і по оплаті заробітної плати в частині спеціального фонду. Таким чином, скільки? Зараз ми комуналку, вона покрита державою на 40 відсотків на даний момент. Ми робимо наближення і у нас дефіцит виникне в четвертому кварталі. І ми просимо бюджетний комітет і Верховну Раду України при перегляді бюджету за перше півріччя передбачити виділення додаткових коштів для системи вищої освіти на покриття комунальних послуг і в цьому нам буде потрібна спільна діяльність з Верховною Радою", - зазначила вона.


Поділіться з друзями:   

Останні новини