Рада продовжила прийом до технікумів та коледжів до 2019 року

Верхвона Рада України ухвалила одразу за основу та в цілому проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про вищу освіту” щодо освітньо-кваліфікаційного рівня “молодший спеціаліст” (реєстр. № 5240).


Законопроект розроблено з метою збереження підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст” та забезпечення прийому осіб у вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації у поточному та наступних роках.

Законопроектом пропонується внести зміни до розділу XV “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України “Про вищу освіту”, якими передбачається надати можливість вищим навчальним закладам І-ІІ рівня акредитації, здійснювати прийом на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем “молодший спеціаліст”. Пропонується проводити останній прийом на здобуття освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого  спеціаліста у 2019 році.

Перший заступник голови Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський відзначив, що цей закон вирішує долі 217 студентів та 86 тисяч викладачів, а також «вирішує проблему екосистеми освіти загалом». «Рівень спеціальної середньої освіти якраз формує «сержантський склад» для економіки, але цю систему і ланку освіти зараз фактично ламають через коліно», - сказав Співаковський. При цьому він додав, що Мін’юст не завізував наказ про умови прийому до вишів І-ІІ рівнів акредитації, і з вересня технікуми та коледжі не зможуть здійснювати прийом студентів.

Під час обговорення депутати відзначали, що законопроект береже баланс між профтехосвітою, коледжами та вищими навчальними закладами. Коледжі набирають в середньому на рік 60 тисяч дітей – це не такі величезні кошти для держави, але це доля молодих людей, - зауважив Сергій Лабазюк (ДГ «Воля Народу»). За його словами, після прийняття попереднім скликанням парламенту закону про вищу освіту статус коледжів та техніків залишається у підвішеному стані. І чинним законодавством заблоковано прийом студентів у поточному та наступних роках, що може спричинити великий соціальний вибух. Тоді як на ринку праці є великий запит на саме робітничі професії та ті, які готують у коледжі. Сергій Євтушок («Батьківщина») запропонував створити перехідний період для коледжів та технікумів, щоб діти мали змогу здобути освіту. «70-80%, які отримують робітничі професії, залишаються працювати у себе на батьківщині, у селах», - підкреслив депутат, запропонувавши створити робочу групу для опрацювання такого освітнього статусу, як приміром, «молодший бакалавр», Юрій Соловей (фракція БПП) навів такі цифри: 32 мільярди доларів скаладає бюджет Гарвардського університету, що в 10 разів більше за Держбюджет України на поточний рік. «Освіта в нашій державі, починаючи від шкільної, закінчуючи вищою, повинна бути у фокусі державної політики, - наголосив парламентарій. - Ті країни, які готують хороших освічених фахівців, мають великі шанси до потужного розвитку».


Поділіться з друзями:   

Останні новини