В Міносвіти вивчають проблему нерівномірного представлення жінок та чоловіків в управлінні вишами

Міністерство освіти і науки України розробило Стратегію наскрізного впровадження гендерного компоненту в освіту «Освіта: гендерний вимір 2020».


Цей документ уже пройшов громадське обговорення, необхідні погодження і після доопрацювання, протягом найближчого місяця, буде внесений для затвердження Урядом. Про це повідомив заступник Міністра освіти і науки України Роман Греба під час Медійного марафону «Ґендерна рівність в Україні – на крок ближче».

За його словами, Стратегією, зокрема, передбачено інститут радництва з гендерних питань та моніторинг паритетності представлення жінок і чоловіків в управлінні вишами.

Окремо Роман Греба відзначив, що вже зараз у МОН працює Робоча група з питань політики гендерної рівності та протидії дискримінації в освіті.

«До складу групи увійшли 24 провідні фахівці, які представляють різні вищі навчальні заклади та громадські організації», – розказав заступник Міністра.

У сфері вищої освіти діє й Всеукраїнська мережа осередків гендерної освіти у ВНЗ, яка надає підвищення кваліфікації з гендерних питань педагогам вищої школи.

Крім того, вперше на пострадянському просторі (за межами ЄС) з 2017-18 навчального року на факультеті соціології Київського національного університету імені Тараса Шевченка запрацює магістерська освітня програма «Гендерні студії». У її межах готуватимуть дослідників гендерної проблематики у сучасному суспільстві.

А в Харківському національному економічному університеті ім. С. Кузнеця наразі реалізується проект «Планування гендерної рівності в наукових дослідженнях у галузі комп’ютерних наук та інформаційних технологій».

Стосовно ж середньої освіти, Роман Греба наголосив, що нині усі документи реформи «Нова українська школа» проходять антидискримінаційну експертизу та коригуються з урахуванням гендерного компоненту. Також здійснюється обов’язкова експертиза шкільних підручників, причому як тих, що тільки подані на конкурс чи готуються до друку, так і тих, що були видані з 2011 року.

Наприклад, за результатами експертизи відкликано гриф «Навчально-методичного посібника до навчальної програми “Сімейні цінності”» для 8-9-х класів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини