Відбувся семінар ДІНЗ із підготовки освітніх експертів

24 березня 2017 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбувся семінар з питань підготовки освітніх експертів Державної інспекції навчальних закладів України.


Метою семінару є підвищення ефективності проведення заходів державного нагляду (контролю) за діяльністю суб’єктів надання освітніх послуг у сфері вищої освіти шляхом підготовки висококваліфікованих експертів.

У заході взяли участь представники МОН, ДІНЗ, ДП «Український державний центр міжнародної освіти», понад 30 вищих навчальних закладів, інститутів громадянського суспільства, - передає прес-служба держінспекції.

Модератором семінару виступив Голова ДІНЗ Руслан Гурак,  який у вступній доповіді висловив сподівання, що такі семінари будуть проводитися і надалі  та стануть повноцінною платформою для створення нових державних стандартів у сфері вищої освіти. При цьому Голова ДІНЗ зазначив, що регіональні освітні системи особливо потребують допомоги в умовах реформ у ході імплементації Закону України «Про вищу освіту».

Начальник управління контролю у сфері вищої освіти ДІНЗ Юрій Телячий охарактеризував нормативно-правове забезпечення організації та проведення заходів державного нагляду (контролю) вищих навчальних закладів. Він звернув увагу на зміни у законодавстві щодо особливостей здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

У ході заходу  проректор Університету Олексій Жильцов наголосив на сутності та змісті експертної діяльності у сфері вищої освіти. Він поінформував, що для дослідження освітніх явищ і процесів та надання консультативної допомоги закладам освіти постає потреба у фахівцях, що здатні здійснювати кваліфіковану експертну діяльність. На думку проректора, саме тому і мають відбуватися семінари для працівників освіти – це допоможе розробити об’єктивні критерії оцінювання навчальних закладів.

Ольга Федоткіна, начальник відділу міжнародних договорів Міністерства освіти і науки України, детально презентувала відомості щодо змін у нормативно-правовому регулюванні навчання іноземців в Україні.

Під час семінару директор ДП «Український державний центр міжнародної освіти»  Олена Шаповалова  поінформувала щодо особливостей видачі іноземцям та особам без громадянств запрошень на навчання (стажування) та їх реєстрації.  Крім того, зазначила, що іноземці можуть отримати загальну інформацію про навчальні програми,  процедуру вступу та подавати он-лайн заявки на навчання до будь-якого вищого навчального закладу України. Представник зазначеного центру Олександр  з Однодворець повідомив про особливості в’їзду іноземців в Україну з метою навчання.

Тренінг із формування комунікативної компетентності експертів у сфері вищої освіти провела представник Університету Тетяна Поспєлова. Вона наголосила, що важливим фактором впровадження будь-яких змін у системі освіти є прозорість та відкритість відповідних органів до суспільства, своєчасне роз’яснення причин та наслідків, забезпечення доступу до інформації, що необхідна освітянам. Також зазначила, що навчання експертів має, безумовно, включати сучасні інтерактивні методи. На її думку, цей тренінг допоможе освітнім експертам провести якісне оцінювання вищого навчального закладу.

Наприкінці семінару учасники отримали відповідні сертифікати.


Поділіться з друзями:   

Останні новини