У МТОТ обговорили забезпечення рівного доступу до здобуття освіти громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях

Керівники МТОТ, МОН, МІП та представники громадських та міжнародних організацій зібралися для визначення актуальних проблеми у питанні отримання освіти громадянами, які мешкають на тимчасово непідконтрольних територіях та окреслити шляхи вирішення цих проблем.


«Спільно з колегами з Міносвіти та Мінінформполітики ми успішно працюємо над тим, аби якомога більше дітей з непідконтрольних територій мали змогу отримати освіту в українських навчальних закладах. На жаль, державні органи влади через об’єктивні причини не завжди швидко можуть усунути перешкоди на шляху до цього, але вже багато зроблено необхідної роботи. Ми дякуємо нашим міжнародним партнерам і закликаємо усіх перейти від теоретичних до практичних кроків. Зі свого боку, ми готові максимально спростити бюрократичні процедури для об’єднання наших зусиль», – зазначив Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш відкриваючи захід.

Під час обговорення учасники звернули увагу на ефективність дій держави, спрямованих на доступ до освіти мешканців непідконтрольних територій. Зокрема, скасування вимоги про обов’язкове надання атестатів, паспорта громадянина України та інших документів для проходження ЗНО чи вступу у ВНЗ.

З огляду на складність отримання цих документів встановленого державного зразка на територіях, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноважень, сьогодні мешканці непідконтрольних територій та населених пунктів, наближених до лінії зіткнення, мають змогу скласти ЗНО просто звернувшись до освітніх центрів у своїх регіонах і здавши іспит з української мови та історії України.

«Для випускників, які мешкають в тимчасово окупованому Криму нами було засновано 12 освітніх центрів «Україна-Крим», на базі вищих навчальних закладів,  де започаткована спрощена система вступу, встановлена квота для таких абітурієнтів – не менше 20% бюджетних місць від загальної кількості. Для випускників шкіл з окремих районів Донецької та Луганської областей теж створені освітні центри «Україна-Донбас» на базі вищих навчальних закладів, які розташовані на контрольованій території Луганської та Донецької областей. Тут також діє спрощена система вступу», – пояснив заступник Міністра освіти і науки Роман Греба.

«Російська Федерація сьогодні робить усе можливе для того, щоб розірвати зв’язки з Україною мешканців Криму та непідконтрольного Донбасу. Для цього використовуються, в тому числі, освітні механізми: запроваджуються псевдопатріотичні уроки у школах, спотворюється інформація у підручниках, витісняються будь-які нагадування про Україну і українську мову. І ми маємо задіяти усі інструменти для створення найкомфортніших умов для здобуття тут освіти школярами з тимчасово окупованих територій», – зазначила під час виступу заступник Міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

«Нам необхідна стратегія спільних дій держави у цьому напрямку на 3-5 років, яка чітко визначить план дій і наші завдання у досягненні таких цілей як доступ до освіти та її якість», – підтримала цю думку директор  фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.


Поділіться з друзями:   

Останні новини