При вступі до ВНЗ абітурієнти-призери чемпіонатів України отримають пільги

У цьому році вперше випускники 11 класів зі статусом чемпіонів України, призерів других і третіх місць на чемпіонатах України, вступаючи до спортивних вишів отримають пільги - спортсменам-абітурієнтам до конкурсного бала додатково нараховуватимуть від 30 до 50 балів.


Таке рішення за ініціативою Міністерства молоді та спорту ухвалило Міністерство освіти та науки в «Умовах прийому до вищих навчальних закладів України в 2014 році».

В Україні вже давно поширена практика пільгових вступів абітурієнтів-переможців та призерів змагань на напрями підготовки, для яких екзамен з предмета, з якого вони є призерами, є профільним. Так, переможець олімпіади з математики завжди отримував додаткові бали при вступі на математичні спеціальності у ВНЗ. До сьогодні таких привілеїв не мали тільки спортсмени-випускники – їх чемпіонський статус при вступі до спортивних вишів  до уваги не брався.

Але цього року освітянське міністерство юних спортсменів увагою не оминуло. При вступі на напрям підготовки «Спорт», чемпіонам та призерам (особам, які посіли І–ІІІ місця) чемпіонатів України, проведених протягом двох останніх років відповідно до Єдиних календарних планів фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, на основі повної загальної середньої освіти додатково нараховуються бали. Чемпіонам України – 50 балів, особам, які посіли ІІ місце на чемпіонаті України, –  40 балів, особам, які посіли ІІІ місце на чемпіонаті України, – 30 балів.

«Таке рішення для абітурієнтів-спортсменів є довгоочікуваним і на 100% справедливим. Юні спортсмени-випускники, які вже пройшли через напружене горнило тренувань, змагань і мають статус чемпіонів, призерів чемпіонатів України, Європи та світу, майстрів спорту України, майстрів спорту міжнародного класу та заслужених майстрів спорту України, заслуговують на додаткові пільги при вступі на профільні спеціальності», - підкреслив правильність такого рішення Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов.

«Сьогодні, як ніколи, вітчизняній спортивній галузі потрібні справжні фахові спеціалісти, які після здобуття професії прийдуть працювати у ДЮСШ, СДЮШОР, фізкультурно-спортивні училища і технікуми, спорттовариства, по-справжньому готуватимуть надійний резерв для збірних команд України», - наголосив Євген Баженков, Голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, член Національного олімпійського комітету.


Останні новини