Мобільність українських студентів - необхідна умова для розвитку вищої освіти

27-28 вересня у місті Білостоку (Польща) відбулася конференція «Їди на Схід, Еразмус!» за участю міністрів освіти з держав Європейського Союзу, а також країн Східного партнерства.


Від Всеукраїнської студентської ради участь у заході взяли т.в.о керівника Секретаріату Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова та перший заступник голови Студентської ради Київського національного лінгвістичного університету Олександр Тур.

Також на конференцію були запрошені студентські організації з Грузії, Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Сербії та Молдови.

Учасники Конференції зазначили, що необхідно значно розширювати академічну мобільність студентів, аспірантів та молодих викладачів з країн Східного партнерства.

«Мобільність молодих європейців збільшує їхні шанси на працевлаштування, дозволить розвивати такі риси, як творчість і активна громадянська позиція, - підкреслила міністр науки та вищої освіти проф. Барбара Кудрицька, відкриваючи конференцію «Їди на Схід, Еразмус!».

Професор Кудрицька також нагадала, що в 2009 році країни-учасниці Болонського процесу взяли зобов'язання - до 2020 року не менше 20 відсотків мобільних студентів. «Східні держави зможуть виконати цю вимогу тільки тоді, коли ми відкриємо програму Еразмус для них», - наголосила міністр.

Президент Європейського студентського союзу (ESU) Аллан Пол наголосив на важливості розширення програми. «Еразмус революція триває. Це втілення академічної свободи і свободи доступу до знань, - сказав він.

Очільниця Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова переконана, що формування єдиного європейського простору вищої освіти і розширення мобільності для України вимагає роботи у трьох напрямках.

«По-перше, ми маємо залучати до викладання в наших вищих навчальних закладах іноземних викладачів, професорів зі світовими іменами. Має відбуватися постійний трансфер знань. По-друге, виші через двосторонні договори мають запроваджувати подвійні бакалаврські і магістерські програми, які дозволять студентам отримати одночасно два дипломи і, по-третє, звісно, Україна має на національному рівні адаптувати свою систему освіти до європейських норм і правил», - зазначила вона.

За матеріалами прес-служби Всеукраїнської студентської ради

Всеукраїнська студентська рада

Поділіться з друзями:   

Останні новини