Пропозиції НСС до Президента України та Прем’єр-міністра України

НСС пропонує призначення окремого заступника Міністра молоді та спорту України з питань молоді та скасувати примусове відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів.


Як повідомляє прес-служба НСС, на думку представників молодіжних громадських організацій та органів студентського самоврядування вищих навчальних закладів України, реалізація державної політики щодо молоді повинно зайняти чільне місце у діяльності новоствореного Міністерства молоді та спорту України і вирішуватися саме молодими людьми. Також актуальними для державної молодіжної політики найближчим часом залишаються питання затвердження Стратегії розвитку державної молодіжної політики, популяризації здорового способу життя серед молоді, утвердження патріотизму, сприяння зайнятості та соціальній адаптації молодих людей, розвиток молодіжного руху та просування європейських цінностей серед молодого покоління. Більше того, досі не вирішеними залишаються питання створення Будинку молоді України та міжнародного молодіжного центру на його базі, Центру патріотичного виховання.

Тому, вирішення цих актуальних молодіжних проблем найближчим часом потребує відповідної структурної підтримки в рамках Міністерства молоді та спорту України.
Саме тому Національний студентський союз взявся до активних дій і звернувся з відповідними листами до Президента України та Прем’єр-міністра України із проханням призначити окремого заступника Міністра молоді та спорту України, який буде відповідати за розвиток державної молодіжної політики, оскільки впевнені, що такий важливий крок буде високо оцінений молоддю України, підвищить авторитет влади серед молодих українців та принесе велику користь для розбудови молодіжної політики Української держави.

Також Національний студентський союз звернувся із листом до Міністра освіти і науки України із з проханням розглянути питання скасування постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.1996 №992 «Про порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням».
Відомо, що відповідно до Закону України «Про вищу освіту», основним завданням, що стоїть перед вищими навчальними закладами, є здійснення освітньої діяльності, яка забезпечує підготовку фахівців відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів. Цей закон не містить умов про обов’язковість трирічного відпрацювання та відшкодування у встановленому порядку до державного бюджету вартості навчання. Не зазначено у законі й те, що вищий навчальний заклад зобов’язаний гарантувати випускникові його працевлаштування. До обов’язків вищого навчального закладу входить виключно сприяння працевлаштуванню своїх випускників. 
Крім того, через відсутність механізму, який би зобов’язав випускника вищого навчального закладу, підготовка якого здійснювалась за державним замовленням, відшкодувати до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі понесені витрати за договором, будь-які матеріальні претензії до нього є неправомірними.

Саме тому, у листі зазначено, що з метою усунення вказаних вище недоліків законодавства та враховуючи відповідні норми Конституції України, доцільно скасувати примусове відпрацювання випускниками вищих навчальних закладів.


Поділіться з друзями:   

Останні новини