Кожен п'ятий студент вважає нормою давати хабарі за оцінки

Придушені зовнішнім тестуванням хабарі за вступ до вузів переформатувалися в хабарі за те, щоб з них не вилетіти.


За даними опитування студентів, яке провів в 2011 році фонд "Демократичні ініціативи", 60 % українців стикалися у вузах з хабарництвом особисто або чули про це від своїх товаришів, пише журнал Корреспондент.

Зовнішнє незалежне тестування дозволяє підготовленим абітурієнтам поступити без винагороди, але, ставши студентами, вони змушені платити за заліки та іспити.

За даними фонду, 74,6 % тих, хто стикався з корупцією особисто, платили за "добре" і "відмінно", 23,3 % - за захист дипломної роботи, 22,9 % - за те, щоб уникнути відрахування. Підсумки дослідження громадської організації Uniter уточнюють, що "хабарі на вимогу" студенти дають удвічі частіше, ніж добровільні підношення.

Згідно з результатами опитування фонду Демініціативи розмір середнього хабара складає 376 грн. Третина опитаних платили по 200-300 грн, а майже кожен десятий - 500-600 грн.

Є викладачі, які безпосередньо грошей не потребують, але готові співпрацювати "за бартером". Наприклад, студент купує у них книгу або методичку, отримуючи натомість потрібну оцінку.

"Викладача поставили в жахливе становище заробітчанства: неймовірне навантаження і принизлива оплата. Хабар для нього - величезна спокуса", - говорить Микола Зубков, доцент кафедри мовознавства Харківського університету ім. Каразіна.

У вищій школі сильні традиції хабарництва, успадковані від радянської системи освіти, упевнений він.

Якщо імениті вузи намагаються тримати репутацію, то у всіх інших, особливо провінційних, на хабарі закривають очі, стверджують соціологи.

Корупцію у вузах провокує лояльне ставлення до неї українців, вважає Володимир Кіпень, глава Донецького інституту соціальних досліджень та політичного аналізу. Давати хабарі не вважається непристойним, а приймати їх при певних запобіжних заходах можна безкарно.

За результатами досліджень, третина студентів називають хабар одним з можливих шляхів вирішення проблем, а кожен п'ятий - нормою.

Олександр Бланк, керуючий партнер групи компаній "Рост", при підборі персоналу, як і більшість його колег, дивиться насамперед на прикладний досвід, отриманий студентом під час практики, і його бажання навчатися після вузу в компанії.

Як відзначає Бланк, 90 % шукачів вакансій в його компанії не відповідають заявленій в їхніх дипломах кваліфікації.

Система, яка народжує неуків, на думку аналітиків, робить незламною зацікавленість викладачів і студентів у можливості купувати і продавати оцінки. А остаточно цементує цю практику корупційна піраміда, в якій викладачі діляться хабарем з вищим керівництвом.

Раніше повідомлялося, що в українських вузах поширено хабарництво, блат, цінні подарунки та сексуальні послуги.


Поділіться з друзями:   

Останні новини