Рада молодих учених при Держінформнауки стала членом Eurodoc – всеєвропейської ради аспірантів та молодих учених

25–29 квітня в Будапешті відбулась конференція та щорічні загальні збори Eurodoc – всеєвропейської ради аспірантів та молодих учених. До складу Eurodoc входять національні організації наукової молоді країн-членів Євросоюзу та Ради Європи.


28-го березня Рада молодих учених при Держінформнауки України стала її 35-м членом.

Заснована у 2002 р., сьогодні Eurodoc – це авторитетна міжнародна організація зі штаб-квартирою в Брюсселі. Її місія - консолідація європейських аспірантів та молодих науковців у їхньому прагненні до професійної реалізації та гідного життя. Eurodoc - це голос наукової молоді, до якого все частіше прислухаються ті, хто визначає та реалізує європейську молодіжну політику в галузі освіти та науки.

Eurodoc відомий своїм вагомим внеском у розвиток Європейського дослідницького простору (ERA) та Європейського простору вищої освіти (EHEA), боротьбою за поліпшення умов праці молодих вчених та підвищення якості вищої освіти і науки. Серед важливих функцій цієї організації: поширення інформації, яка стосується молодих дослідників; лобіювання їхніх інтересів у європейських інституціях; встановлення та зміцнення співпраці між національними організаціями.

Очевидно, що членство у Eurodoc для України – чергове підтвердження європейського вибору нації та реальний євроінтеграційний крок: можливість бути почутими та впливати на прийняття рішень. Проте, ще донедавна у нас не було національної організації молодих вчених, яка могла би представляти Україну на міжнародній арені.

Ситуація змінилася у 2012 р. із заснуванням Ради молодих учених при Державному агентстві з питань науки, інновацій та інформатизації України (РМУ), до складу якої увійшли представники Рад молодих вчених провідних українських вишів та наукових установ, а також усіх існуючих обласних Рад – Донецької, Одеської та Харківської.

Перші кроки в напрямку Європи були зроблені РМУ в 2012 році, коли член Ради Олександр Березко, представник Національного університету “Львівська політехніка”, виграв Грант президента України для обдарованої молоді. Цей грант, зокрема, передбачав проведення міжнародного круглого столу представників третього сектору в галузі молодіжної науки. Його було успішно реалізовано: 21–23 листопада 2013 р. у Львівській політехніці відбулась перша офіційна зустріч представників РМУ та Eurodoc. За її результатами українську сторону було запрошено на щорічні загальні збори у Будапешт.

Наприкінці 2013 р. члени РМУ почали процес підготовки документів, подали заявку на вступ у Eurodoc – і в кінці березня відправили делегацію у столицю Угорщини. До її складу увійшли Олександр Березко та Олена Гоменюк, представник Тернопільського національного педагогічного університету, – відповідальні за міжнародний напрямок роботи Ради.

Українська делегація взяла участь у офіційних заходах, що відбулись на конференції Eurodoc. На загальних зборах ними була зроблена презентація РМУ та її діяльності, після якої, за результатами таємного голосування, українська організація стала повноправним членом Eurodoc. До слова, буквально за півгодини після цього українці вже брали участь в обранні нового президента, яким став британець Джон Пікок.

Звичайно, сьогодні євроінтеграція для України – це не мета, а засіб. Сподіваємося, що недавній крок українських молодих вчених у напрямку Європи буде каталізатором розвитку науки, громадянського суспільства і міжнародної співпраці та буде корисним для українського народу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини