У Франковому університеті презентували Програму імені Фулбрайта

15 вересня 2014 року на факультеті міжнародних відносин презентували найпрестижніший із академічних обмінів – Програму імені Фулбрайта, яку спонсорує уряд США.


Наталія Залуцька, координатор програм обміну для науковців, розповіла про історію заснування програми імені Фулбрайта та про її міжнародний авторитет: «Програма імені Фулбрайта успішно діє з 1946, нині – у 155 країнах світу. За час існування Програми в Україні — з 1992 року — близько 900 українців навчались, стажувались, проводили дослідження в США; понад 530 американців викладали в українських вишах і займались науковою працею».

За словами Наталії Залуцької, ідея міжнародної освіти, що уможливлювала не тільки подолання географічних кордонів для науковців і студентів, але й сприяла покращанню взаєморозуміння та налагодженню мережі особистісних і професійних контактів, стала вдячним ґрунтом для глибшого взаємопізнання людьми один одного.

Варто зазначити, що близько 310 000 науковців, громадських і культурних діячів, викладачів і студентів були учасниками Програми імені Фулбрайта: з них – 116 900 американських громадян й 192 800 іноземців.

«В Україні Програма почала діяти з 1992 року; до 1998 року її упровадженням займалося Інформаційне Агентство США при американському посольстві; з 1998 у Києві діє окремий Офіс Програми імені Фулбрайта. Кошти на покриття витрат, пов’язаних з перебуванням американців в Україні та українців у США, виділяє американська сторона. Гроші на Програму щороку асигнує Конгрес США», - наголосила координатор.

З 1992 року Програма імені Фулбрайта відчутно увійшла до культурно-наукового простору України. Витворилася спільнота її випускників із добрими традиціями, досвід кожного окремого представника якої – фулбрайтівця  є свого роду ферментом активізації інтелектуального життя в Україні. У 1999 випускники Програми імені Фулбрайта заснували Українське Фулбрайтівське товариство, що своєю діяльністю уприсутнює ідею Програми, активно впроваджує у життя фулбрайтівський досвід, набутий в американських університетах, зітканий із десятків, сотень різних напрацювань, досягнень і прагнень науковців, базований на живому спілкуванні «від людини до людини» й дискусійно-діалогічному обміні думками, досвід, що спонукає фулбрайтівців не тільки робити порівняння й ініціювати зміни, але й стати їх активними учасниками.

Наталія Залуцька з приємністю відзначила, що Львів і Львівський університет має найбільшу кількість фулбрайтівців.

Своїм досвідом наукового стажування в Інституті Кенана (Вашингтон, США) поділився доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби Роман Каличак.

Під час презентації координатор програм обміну для науковців представила основні напрями Програми імені Фулбрайта, зокрема студентам старших курсів і випускникам Університету порадила взяти участь у  «Fulbright Graduate Student Program», молодим викладачам і дослідникам скористатися «Fulbright Faculty Development Program», а кандидатам і докторам наук, дослідникам та аспірантам напередодні захисту спробувати свої сили у «Fulbright Scholar Program».

З детальнішими умовами участі у Програмі імені Фулбрайта можна ознайомитися на сайті програми: http://www.fulbright.org.ua


Поділіться з друзями:   

Останні новини