ВМГО «Студентське братство» через суд намагається покращити відкритість МОЗ

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Студентське братство» звернулася до Окружного адміністративного суду м.Києва з двома позовами до Міністерства охорони здоров’я України.


Причиною цього стало ненадання публічної інформації в рамках проекту ВМГО «Студентське братство» “Громадська кампанія “Ні!” корупції в медичних вишах: починаємо з перших курсів”, який підтримує програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

Судовий супровід справи відбувається за підтримки проекту «Забезпечення судового захисту права на інформацію за підтримки Фонду та Мережі захисників права на доступ до інформації». Проект здійснюється громадською організацією «Інститут Медіа Права» за підтримки Програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження».

У першому позові від МОЗ вимагається надати громадській організації копію довідки, складеної за результатами  комплексної перевірки Національного медуніверситету ім. О.Богомольця, а також інші матеріали перевірок діяльності медичних навчальних закладів, листування з правоохоронними органами з тематики виявлення та протидії корупції. Саме ці матеріали Міністерство відмовилося надати на інформаційний запит студентської організації.

У довідці відображено зловживання і правопорушення адміністрації колишнього ректора Віталія Москаленка та викладено 29 окремих пропозицій новому керівництву університету щодо усунення недоліків та корупційних ризиків. На запити про те, як виконуються ці зауваження новим керівництвом університету МОЗ відповіді не дає ані громадськості, ані народним депутатам України, залученим до антикорупційного моніторингу. Водночас, в ході моніторингу зібрано свідчення про ігнорування низки антикорупційних вимог вже новим керівництвом київського медуніверситету.

У другому позові ВМГО «Студентське братство» вимагає визнати недійсним пункт 5 Переліку відомостей, що містять службову інформацію, розпорядником якої є Міністерство охорони здоров'я України. Цей документ було затвердженого  наказом МОЗ України від 06.05.2014 року № 229 і зареєстровано в Мінюсті 28 травня 2014 року за № 559/25336. Саме 5 пункт зазначеного Переліку обмежує доступ громадськості до будь-яких листів, довідок, висновків та інших документів, створених працівниками як самого МОЗ так і усіх підпорядкованих органів державної влади, а також установ, підприємств та організацій, які належать до сфери управління цього міністерства. Цей широкий перелік документів медичної сфери України оголошено «службовою інформацією», надання якої на запити не здійснюється.

«Таке грубе обмеження громадських прав на інформацію могло б ще якось відбуватися за уряду Азарова, але те, що це сталося після Майдану, в умовах широких демократичних перетворень – викликає великий подив» - зазначає Уляна Ковальчук.

На думку активістів, особливо прикро, що такі антидемократичні документи як наказ МОЗ № 229 безперешкодно затверджуються Мінюстом. Тому третьою стороною у даному судовому позові стало Міністерство юстиції України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини