Комітет з питань науки і освіти підтримав законопроекти щодо демобілізації студентів, а також фінансової незалежності ВНЗ

Комітет з питань науки і освіти підтримав законопроект №1175-1, яким передбачається  можливість звільняти з військової служби раніше мобілізованих студентів та аспірантів (денної форми навчання), якщо вони не побажали продовжувати служити, а також законопроект №1196, який надасть реальну фінансову автономію вищим навчальним закладам та науковим установам.


Про це повідомила голова Комітету з питань науки і освіти, член парламентської фракції «Народний фронт» Лілія Гриневич.

Так,  голова комітету пояснила, що прийняття зазначених законопроектів забезпечить реалізацію положень прийнятих раніше законів України в галузі освіти. Наприклад, необхідність розробки законопроекту №1175-1 про внесення змін до статті 26 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" виникла у зв’язку з тим, що в липні цього року окремими змінами до законів України "Про освіту" та "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" студенти та аспіранти денної форми навчання були звільнені від мобілізації, однак до набрання чинності цих змін у Збройні Сили України та інші військові формування вже було призвано багато студентів та аспірантів.

«Враховуючи вказані обставини, для створення рівних умов щодо реалізації студентами та аспірантами денної форми навчання свого права на освіту, розроблено проект Закону України «Про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» з метою надання можливості звільняти ці категорії військовослужбовців, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу», - наголошує Лілія Гриневич у пояснювальній записці до законопроекту.

У свою чергу прийняття іншого законопроекту №1196 забезпечить реалізацію положень Закону "Про вищу освіту", так само ухваленого в липні 2014 року. Зокрема, передбачені цим законом зміни мають забезпечити належне функціонування  вищих навчальних закладів, наукових установ та надати їм реальну фінансову автономію. Законопроектом №1196 пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України, згідно з якими власні надходження державних і комунальних ВНЗ та наукових установ, отримані від плати за послуги освітнього, наукового та навчально-виробничого характеру, а також благодійні внески та гранти зараховуватимуться на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в територіальному органі ЦОВВ, або на поточні рахунки установ державних банків.

Крім того, відповідно до тексту проекту закону №1196, «контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів (власних надходжень, отриманих вищими навчальними закладами, науковими установами від плати за послуги, що надаються ними згідно з їх основною та додатковою (господарською) діяльністю, благодійних внесків та грантів), здійснюється у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України».


Поділіться з друзями:   

Останні новини