Радянська система виплати стипендій не відповідає міжнародному досвіду, - Інна Совсун

Про це під час нещодавного брифінгу повідомила перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун.


«Студентські стипендії закладені в загальній статті витрат на державне замовлення. Це означає, що розмір стипендіального фонду істотно не піднявся. Разом з тим треба розуміти, що ця система, яка успадкована з часів Радянського Союзу, повинна змінюватися », - сказала І. Совсун, додавши, що на виплату стипендій йде 5% бюджету всієї освіти, що становить 5 млрд грн.

На думку І.Совсун, це «спотворена картинка на тлі міжнародного досвіду».

«Тому ми підписали наказ про створення робочої групи, яка працюватиме над механізмами нарахування стипендій. Необхідно, щоб з 1 вересня першокурсники розуміли, на що вони погоджуються, на що йдуть, хто матиме право на стипендію, хто не буде. На сьогодні у нас зберігається принцип - дамо всім, але потроху. Діти, які не мають коштів взагалі ніяких, на стипендію вижити в Києві не можуть. У той же час є діти середнього достатку або заможні, для яких ці гроші є дрібницею», - підкреслила І. Совсун.

Вона також додала, що вже найближчим часом планується велика реформа, якій передуватиме публічне обговорення. «Це важкі дискусії, але студентам, які надходитимуть в цьому році, ми будемо чесно говорити, що їх чекає, щоб вони усвідомлювали, на що йдуть. Зараз стипендіальний фонд не змінений, але реформи в цьому напрямку назріли давно», - резюмувала І. Совсун.


Поділіться з друзями:   

Останні новини