Студенти ЛНУ імені Івана Франка ознайомилися із роботою міжнародних організацій у столиці Австрії

Студенти факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка із навчальною поїздкою побували у Відні.


У столиці Австрії майбутні дипломати мали можливість ознайомитися зі системою та основними принципами роботи провідних міжнародних організацій, поспілкуватися зі старшими, досвідченими колегами й відвідати навчальні, культурні й дипломатичні установи.

Фінансування цієї поїздки забезпечило Федеральне міністерство закордонних справ Австрії, координацію - центральний офіс OeAD у Відні. «По завершенню зимових канікул нас чекала приємна несподіванка, яку ми сприйняли з величезним захопленням та ентузіазмом. Хто б не захотів провести 10 днів на батьківщині однієї з наймогутніших династій Європи?», - розповідають студенти про свою участь у програмі.

Чи не найважливішим моментом поїздки став візит студентів в офіс Організації Об’єднаних Націй. «Украй здивувала атмосфера всередині організації. Пересуваючись просторими коридорами, ми не зустріли жодного емоційно напруженого працівника, який нервово копирсався б у своєму портфелі, лише усміхнені обличчя та зацікавлені погляди», - поділилися своїми враженнями учасники візиту. Студенти також побували у конференц-залі офісу ООН та відвідали надзвичайно цікаву виставку, присвячену космічним дослідженням.

Не менш приємні враження на студентів справила зустріч із Постійним Представником України при міжнародних організаціях у Відні Ігорем Прокопчуком. Як зазначають учасники поїздки, атмосфера зустрічі була дружелюбною та відкритою. Посадовець докладно розповів про роботу постійного представництва та масштаби діяльності, наголосивши на збільшенні обсягів роботи в зв’язку з ситуацією в Україні, але водночас запевнив, що оптимальна кількість штату дозволяє ефективно виконувати поставлені завдання. Перший секретар Сергій Дворник розповів деталі щодо інформаційної діяльності представництва, робочий процес і співпрацю з австрійською стороною. «Досвід та інформація з перших уст були корисними та пізнавальними для нас, майбутніх спеціалістів у сфері міжнародної інформації», - переконані студенти факультету міжнародних відносин.

Для ознайомлення з освітньою сферою Австрії студенти відвідали Віденську дипломатичну академію, де вони зустрілися з ректором Гансом Вінклером. Ректор ознайомив українців з історією академії та її діяльністю, супроводжуючи розповідь цікавими історіями та фактами. «Мабуть, таким і повинен бути справжній дипломат: відкритим, харизматичним, але водночас і дещо загадковим», - захоплено розповідають студенти. За їхніми словами, екскурсія академією, запрошення ректора поповнювати ряди студентів академії і загальне приємне враження від зустрічі спонукали молодих людей до нових роздумів про майбутнє.

Ще одна приємна несподіванка чекала учасників начального візиту в організації, яка надала чудову можливість здійснити поїздку до Відня – OeAD. Майбутніх дипломатів зустрів Гюнтер Єдлічка, який розповів про академічні літні школи, які організовує OeAD з метою ознайомлення студентів з економікою загального блага – системою, що пропонує вирішення сучасних екологічних, соціальних та економічних проблем. Крім того, пана Гюнтера цікавила теперішня ситуація в Україні, щодо якої він висловив власні міркування.

Справжнім здивуванням, за словами студентів, стала зустріч із представником української діаспори, колишнім парохом Віктором Курмановичем, який народився у Відні, але чудово розмовляє українською мовою.

Офіс ОБСЄ – став наступним пунктом призначення студентів-міжнародників. «Наше знайомство розпочалося з презентації про створення, структуру та сфери діяльності організації. Також ми мали унікальну можливість бути безпосередньо присутніми на сесії Ради Безпеки ОБСЄ та побачити зсередини, як працює організація. Приємною несподіванкою для нас було те, що представник ОБСЄ, яка нас супроводжувала, виявилася українкою. Вона дала нам корисні поради щодо стажування, порекомендувала розпочати свою дипломатичну кар’єру саме в ОБСЄ. Також ми мали змогу поглибити власні знання щодо місії ОБСЄ в Україні та поставити запитання, які нас цікавили», - розповідають учасники зустрічі.

Окрім міжнародних організацій, дипломатичних представництв та освітніх закладів наші, студенти також мали нагоду відвідати культурні установи столиці Австрії, насолодившись неперевершеною атмосферою стародавнього міста.

«Відвідати місто, яке століттями слугувало центром дипломатії стало для нас справжнім стимулом для продовження шляху наближення дипломатичної кар’єри», - діляться думками вражені величчю Відня студенти.


Поділіться з друзями:   

Останні новини