Відміна стипендій це грубе порушення Конституції, - заступник голови освітньої профспілки

Мінфін пропонує скасувати виплату стипендій для більшості студентів вітчизняних вишів та направив рекомендації розпорядникам держбюджету.


Які пропозиції фінансового відомства і що про них думають в Міносвіти, - розбиралися кореспонденти телеканалу "Інтер".

825 гривень - саме стільки зараз отримують студенти-бюджетники. Але в Мінфіні пропонують позбавити частину студентів і цих грошей. Рекомендації від відомства вже направили і розпорядникам бюджетних коштів, і в міністерство освіти. У профспілці працівників освіти і науки України такими планами Мінфіну не задоволені.

"Йде грубе порушення Конституції. Ми на сьогоднішній день категорично виступаємо проти антисоціальних кроків держави в бік освіти. Студенти проходять складні випробування (складають ЗНО), тільки для того, щоб вступити на державну форму навчання і отримувати ці 825 гривень. Вони на них просто виживають", - каже Ольга Чабанюк, заступник голови профспілки працівників освіти і науки України.

У самому Міністерстві фінансів пояснюють - це поки що рекомендації. Пропонують створити два види стипендій, соціальну - для тих, хто дійсно потребує, і академічну. Її отримувати будуть тільки найталановитіші діти. Також залишити виплати аспірантам і докторантам. Але в будь-якому випадку вирішувати це питання будуть спільно.

"У нас є певні рекомендації з точки зору оптимізації процесів, які йдуть. Міністерство повинно розібратися з пріоритетами - якщо для них нинішня стипендіальна політика і збереження її пріоритетніша, то добре, але тоді є можливість за рахунок інших ресурсів перерозподілити фінансування всередині міністерства", - говорить Сергій Марченко, заступник міністра фінансів України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини