Троє із п’яти молодих спеціалістів не хочуть працювати за спеціальністю

За даними опитування троє із п’яти молодих спеціалістів не хочуть працювати за спеціальністю. Більшість із них зізнаються, що навчалися «для галочки», а потрібні навички набували самостійно в процесі роботи або стажування.


Університетська освіта часто не виправдовує очікування студентів, тому непоодинокі випадки, коли молоді люди розчаровуються в обраній професії ще під час навчання або відразу після випуску. Як показало опитування hh.ua, троє із п’яти спеціалістів-початківців бажають змінити професію, на яку навчалися. І на це є кілька причин.

Двоє із п’яти ще під час студентських років прийшли до висновку, що хочуть працювати за іншою спеціальністю. Практично стільки ж пояснюють своє рішення незатребуваністю їхніх знань і навичок на ринку праці. А кожен п’ятий зазначив, що вибір місця навчання за нього зробили батьки. Молоді люди зізнаються, що підійшли до вибору факультету дуже формально і навчались для «галочки», а потрібні навички отримують самостійно у процесі стажування або роботи.

Проходження практики або стажування є правильною стратегією для старту кар’єри, оскільки знайти роботу спеціалістам без досвіду не так просто. Як показало опитування, лише один із восьми впевнений у швидкому результаті пошуку. Третина, спираючись на досвід своїх знайомих, вважають, що процес працевлаштування може затягнутися на невизначений час. Дещо менше третини стверджують, що самі шукають роботу, але поки безрезультатно. І ще чверть уже працюють.

Головним критерієм при виборі місця роботи для молодих спеціалістів є можливість професійного зростання — ті, хто не мають достатнього досвіду роботи, вибирають компанії, які надають програми навчання і стажування. Троє із п’яти хочуть знайти роботу відповідно до своїх зарплатних очікувань. Варто зазначити, що зарплатні апетити молоді досить високі та, як стверджують роботодавці, далеко не завжди відповідають компетенціям спеціаліста-початківця.

Амбітність молодих спеціалістів виявляється не лише у вимогах до зарплати: понад половина із них хочуть працювати в компанії, де буде можливим кар’єрне зростання. Дещо менше половини шукають компанію з привабливою корпоративною культурою і успішними співробітниками. Значно рідше звертають увагу на формальні аспекти, зокрема графік роботи й офіційне працевлаштування, а ще рідше — на бренд компанії. Велике значення для молодих спеціалістів має професійність наставника, його здатність чітко ставити задачі й ділитися досвідом.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua у листопаді 2016 року. В опитуванні взяли участь 219 молодих спеціалістів у віці до 25 років із різних регіонів України.


Поділіться з друзями:   

Останні новини