Вступники з ТОТ отримають можливість стати студентами будь-якого українського вишу без ЗНО

Сьогодні, 3 липня 2020 року, Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №3734 «Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо особливостей вступу до закладів вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей». «За» проголосували 310 депутатів.


Зазначений проєкт Закону України був ініційований Президентом України і одноголосно підтриманий Комітетом Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій.

Зміни, що внесені до закону, дозволять розширити правила вступу дітей з тимчасово окупованих територій Донбасу та території населених пунктів на лінії зіткнення – вони зможуть вступити у будь-який заклад вищої освіти за окремою квотою, встановленою Міністерством освіти і науки. Раніше така квота діяла лише для вступу з Криму через освітні центри «Крим-Україна».

«Ми сподіваємось, що цей закон буде найближчим часом підписаний Президентом України, і після набуття ним чинності ми зможемо оперативно внести зміни до нормативно-правових актів, які регламентують вступну кампанію. Це дозволить дітям, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях, вже в цьому році скористатися додатковими, наданими державою, можливостями отримати вищу освіту в Україні», – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Вступ відбуватиметься за результатами вступних іспитів. У разі, якщо випускники з тимчасово окупованих територій вже склали ЗНО, вони зможуть вступити за загальною процедурою або комбінувати ЗНО та вступні іспити за власним вибором.

Як відомо, з 2016 року для вступників з тимчасово окупованих територій окремих районів Донецької та Луганської областей, території населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Міністерством освіти і науки запроваджено процедуру спрощеного вступу до уповноважених закладів вищої освіти через освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна».


Поділіться з друзями:   

Останні новини