Випускників врятує новий Закон «Про зайнятість населення»

Із 1-го січня 2013-го року в Україні набуває чинності новий Закон «Про зайнятість населення», яким передбачено низку заходів щодо стимулювання зайнятості молоді.


Зокрема, спрощується перехід молоді від навчання до трудової діяльності та розширюються можливості для підвищення конкурентоспроможності молоді завдяки проходженню стажування за професією або спеціальністю, за якою здобувається освіта.

А найголовніше: новий закон передбачає сприяння забезпечення молоді першим робочим місцем.

Окрім цього, з 2013-го року держава буде заохочувати підприємства, які взяли на роботу випускників. Якщо в штаті виявиться більше двох молодих фахівців, роботодавця звільнять від єдиного соціального внеску на два роки і скоротять ставку податку на прибуток.

Окрім цього, в новому законопроекті передбачено податкові знижки для роботодавців. Якщо молодих фахівців в штаті компанії буде не менше 1%, ставка податку на прибуток скоротиться на 0,1% (ставка податку на прибуток до 1-го квітня - 25%, до 31-го грудня - 23%).

Також при прийомі на роботу випускника держава звільняє роботодавця від єдиного соціального внеску, який зараз становить від 36 до 49% окладу. А якщо в штаті буде працювати не менше 10% молодих співробітників (тобто два і більше), пільга продовжується ще на рік. Але в законопроекті є застереження: «знижки» надаються тільки в тому випадку, якщо фахівець влаштувався на роботу через Державну службу зайнятості.

Крім цього, у проекті закону передбачено річну стовідсоткову компенсацію єдиного соціального внеску для тих роботодавців, які створюють робочі місця для вразливих на ринку праці категорій громадян: випускників без досвіду роботи, батьків з дітьми до 6 років, інвалідів, сиріт, осіб старших за 50 років.

Із цього приводу міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник сказав, що сьогодні потрібно стимулювати підприємства та роботодавців приймати на роботу молодих фахівців, що посприяє відновленню кадрів на виробництві, а також працевлаштування випускників.

«Ми заклали основу для створення в Україні сучасного ринку праці. Кожна людина, котра хоче працювати, зможе влаштуватися на роботу. А роботодавцям буде вигідно створювати робочі місця завдяки новим податковим стимулам. Це наша велика перемога в боротьбі з безробіттям», - відзначив у свою чергу віце-прем'єр-міністр України - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Між тим, варто відзначити позитивну тенденцію – співпрацю окремих компаній з вишами – підготовка майбутніх співробітників. Як правило, роботодавців цікавлять робочі спеціальності.

Голова Комітету ВР з питань науки і освіти Максим Луцький відзначив, що законопроект «Про вищу освіту» передбачає податкові стимули для роботодавців.

«Ми повинні звернути увагу на те, що на початку 90-х років було 100% державного сектора, а сьогодні - лише 8%. І ось в цій частині, в законі про вищу освіту, ми припускаємо пільгове оподаткування та мінімальні обов'язки комерційних підприємств брати студентів на практику…Таким чином ми будемо підвищувати рівень і фахівців, і освіти», - зазначив М. Луцький.


Поділіться з друзями:   

Останні новини