НАН України допоможе вченим-біженцям із тимчасовим житлом

17 вересня біля будівлі Президії НАН України Незалежна профспілка гірників Донбасу та деякі волонтерські організації провели акцію у зв'язку з гострими проблемами забезпечення житлом громади, яка була вимушена покинути власні домівки у зоні сепаратистського руху та агресії Російської Федерації.


По завершенню акції відбулася зустріч її організаторів з відповідальними співробітниками апарату Президії НАН України. Під час зустрічі представники громадськості Донецького регіону звернулися до Національної академії наук України з проханням посприяти у пошуку можливих місць проживання для біженців на зимовий період.

Академія розглядатиме це питання і буде намагатися вишукати можливість, щоб допомогти громаді вирішити скрутну ситуацію. НАН України вже зараз вживає заходів, щоб допомогти науковим  співробітникам Академії, які позбавлені можливості нормальної роботи в установах, що розташовані у Донецькій та Луганській областях. Чотири установи вже змінили своє місцезнаходження на Київ або Львів. Продовжується переїзд працівників і гостро стоїть питання забезпечення їх тимчасовим житлом в Києві. Зараз готуються пропозиції щодо розміщення цих наукових співробітників у київських гуртожитках Академії.

В цілому, питання участі НАН України у відновленні інфраструктури, в тому числі наукової, та відбудові виробничої сфери Донбасу розглядалось Президією Академії на засіданні 10 вересня 2014 р. Основними напрямами такої участі Президія визначила перш за все широке залучення розробок установ НАН України для відновлення зруйнованої інфраструктури Донбасу, економічне обґрунтування та науково-технічний супровід відбудови виробничої сфери Донбасу на сучасній високотехнологічній основі, забезпечення належних умов для ефективного функціонування установ НАН України, розташованих у регіоні.

Зважаючи на складні обставини, заручниками котрих стала громада Донецького регіону, НАН України також має намір звернутися до відповідних державних органів та національних галузевих академій України з проханням розглянути можливість допомогти вирішити питання, які порушені у зверненні Незалежної профспілки гірників Донбасу.


Поділіться з друзями:   

Останні новини