Кабмін пропонує не індексувати стипендії та економити на студентських пільгах у залізничному транспорті

Внесений до Верховної Ради проект державного бюджету України на 2015 рік» не передбачає видатків на індексацію стипендій та забезпечення пільгового проїзду студентів у залізничному транспорті.


Документ було розглянуто Парламентським Комітетом з питань науки і освіти на засіданні 24 грудня 2014 року.

Позицію студентської спільноти під час обговорення представили члени Української асоціації студентського самоврядування Марія Симонова та Богдан Кучер. Розгляд проектів Законів України, що містили, ініційовані урядом, питання забезпечення "тотальної економії" в сфері освіти і науки супроводжувався бурхливим обговоренням. Марія Симонова зазначила, що економія не надто великих коштів (в масштабах держави) на освіті та науці, котрі є стратегічними галузями для розвитку української держави є абсурдною. Саме інтелектуальний капітал країни є гарантією безупинного і всебічного розвитку України. «Зекономивши сьогодні на освіті та науці, завтра вже не буде на чому економити, бо в України не буде майбутнього. Якщо ініціатори цих пропозицій цього не розуміють, то у студентства є два місяці канікул для того щоб підготуватися і не просто висловити свою позицію, а й продемонструвати її!», - зауважила Марія.

Богдан Кучер наголосив, - «Економія на пільговому проїзді студентів залізничним транспортом є недоцільною, особливо враховуючи поточну ситуацію в Україні. Студентські соціальні зв’язки по всій державі забезпечують об’єднання України і руйнують міфи про "оголтєлих бандеровцах" на Заході чи "проклятих москалів" на Сході. А враховуючи той факт, що більше ніж 50% громадян України жодного разу не виїжджали за межі своєї області, пільговий проїзд для студентів є великим стимулом до розвитку мобільності всередині країни.» Представники УАСС також відзначили, що студенти готові економити (в розумних межах), але якщо ця економія почнеться згори і покаже приклад для всієї країни.

Після обговорення Комітет прийняв рішення підтримати позицію студентів та інших представників академічної спільноти. Зокрема профільний Парламентський Комітет не підтримує ініціативу Мінфіну про скасування пільгового проїзду в залізничному транспорті, по всій території України, для студентів; скорочення фінансування галузевих академій наук; скорочення фінансування університетської науки на 70 млн. грн; скорочення фінансування Міжнародної української школи, що дає можливість дітям українських емігрантів здобувати освіту рідною мовою; внесення змін до Податкового кодексу України, поданого Кабміном, що не звільняє від оподаткування операції пов'язані з наданням освітніх послуг. Тобто, народні депутати разом із освітянами виступають проти оподаткування здобувача вищої освіти на 20% від сплаченої за навчання суми.

Українська асоціація студентського самоврядування закликає всіх парламентарів прислухатися до позиції студентства, освітян та Комітету ВРУ з питань науки і освіти та підтримати зміни до проекту Державного бюджету на 2015 рік, котрі забезпечують державну підтримку галузі щонайменше на рівні попередніх років.

ВМГО «УАСС»


Поділіться з друзями:   

Останні новини