Освітній комітет ВРУ підготував проект закону для збереження санаторіїв-профілакторіїв в університетах

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти пропонує прийняти за основу і в цілому проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування (щодо забезпечення санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій» (реєстр. № 1865 від 27.01.2015 року)


Останнім часом до Комітету надійшли сотні листів від профспілкових організацій працівників освіти і науки України, профспілкових організацій студентів, трудових колективів санаторіїв-профілакторіїв інститутів підвищення кваліфікації педагогічних працівників тощо щодо термінового внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне страхування» в частині фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій».

До прийняття Закону України «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» від 28.12.2014 р. № 77-VIII  санаторії-профілакторії фінансувались з коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати непрацездатності. Після об’єднання  фондів соціального страхування функцію часткового фінансування закладів такого типу не було враховано, а інші умови для забезпечення їх життєдіяльності  - не запропоновано.

На сьогодні склалася така ситуація, що на місцях фактично припинено фінансування за рахунок Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності витрат на утримання санаторіїв-профілакторіїв, у тому числі на оплату праці працівників.

Тобто, під загрозою закриття опинилися сотні лікувально-оздоровчих закладів.

Законопроект «Про внесення змін до Закону  України «Про загальнообов’язкове державне страхування» (щодо забезпечення фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій)» (реєстр. № 1865 від 27.01.2015 р., н.д. Лапін І.О.) саме і спрямований на те, щоб зберегти санаторно-лікувальні установи.

Законопроектом пропонується шляхом внесення змін до статей 20, 22, 34 Закону України «Про загальнообов’язкове державне страхування» надати можливість часткового фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій з Фонду соціального страхування з тимчасової працездатності.

Комітет ухвалив рішення про таке:

1. З метою збереження мережі існуючих санаторіїв-профілакторіїв Комітет рекомендує Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України  про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо забезпечення фінансування санаторіїв-профілакторіїв підприємств, установ, навчальних закладів та організацій (реєстр. № 1856 від 27.01.2015 року), поданий народним депутатом України Лапіним І.О. прийняти за основу і в цілому.

2. Рішення та пропозиції Комітету скерувати до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який визначено головним  при розгляді зазначеного проекту закону.


Поділіться з друзями:   

Останні новини