Студенти з евакуйованих університетів часто просять про переведення до іншого ВНЗ

Про це розповіла перший заступник міністра освіти і науки Інна Совсун в інтерв'ю "Українській правді".


Журналіст видання намагалась прояснити ситуацію навколо вузів, котрі були евакуйовані із зони АТО:

- Якщо собі уявити 100% університетів Донецької й Луганської областей – яка частина з них залишилась там і працює досі на окупованій території?

– Відповідь залежить від того, як ставити питання. Одна справа – це скільки людей хотіло переїхати. Цифри показували, що таких було відсотків 70. Безперечно не всім це вдалось з об'єктивних причин – відсутність житла, відсутність грошей тощо.

– Звідки ці цифри?

– Ми робили перереєстрацію. Коли приймалося рішення про евакуацію університету, ВНЗ відкривав окремий сайт, де можна було зареєструватись. Процедура реєстрації відбувалась через захищені канали, і це було непросто.

– 70% всіх хотіли переїхати. Скільки з них переїхало?

– Складно сказати, адже запущено багато дистанційних курсів. Студент може фізично знаходитись в Донецьку перед комп'ютером, виконувати якісь завдання і потім приїздити на сесії. І, відповідно, тоді це неможливо порахувати, яка частка власне виїхала з території воєнних дій.

Зараз ми спостерігаємо також, що студенти з евакуйованих університетів просять про переведення до іншого ВНЗ.

Проте треба пам'ятати, що крім студентів, на теперішній території воєнних дій було коло 10 тисяч викладачів.

Евакуація університетів, зокрема, дозволяла зберегти академічні спільноти, робочі місця для викладачів.

Вочевидь, якщо ми зараз просто всіх студентів порозкидаємо по інших університетах, то цих викладачів треба буде звільняти.

– Таким чином ви продовжуєте зараз їм виплачувати зарплати?

– Так. Восени були проблеми з виплатами, які вдалося вирішити, і гроші пішли. Спершу пішли луганським університетам, які виїхали найпершими – там ситуація погіршилась дуже швидко, і вони почали ще влітку виїздити.


Поділіться з друзями:   

Останні новини