Викладачі масово залишать виші через закон про пенсію

Робота або пенсія. Викладачі вишів, які досягли пенсійного віку, але продовжували працювати - почали масово звільнятися. Усе - через зміни у пенсійному законодавстві, які покликані суттєво заощадити гроші із держбюджету.


Вони набудуть чинності 1 квітня, повідомляє Подробности-ТВ .

Григорій Чаусовський вже два дні як не поспішає на пари до своїх студентів. Вчений, автор восьмисот наукових робіт прийняв непросте рішення - залишити кафедру Запорізького національного університету. І все через зміни пенсійного законодавства. Викладач, який за багато років заробив і отримував так звану наукову пенсію, може втратити майже половину її суми - якщо не піде.

"Підуть професори, доценти, і почнуть викладати асистенти. Ну я зовсім не применшую. Але у них ще все попереду. Їм потрібно акумулювати науковий багаж щоб передати студентам", - говорить Григорій Чаусовський, пенсіонер, колишній доцент кафедри фізіології людини ЗНУ.

Роботу або пенсію має обрати і Володимир Трохін. Він віддав запорізькій "Машинці", так тут називають Національний технічний університет, 50 років. Тепер тримає в руках папери, які видали у профкомі. Це роз'ясення змін у пенсійному законодавстві.

"Ніхто не говорить, пишіть, йдіть. Просто ставлять до відома, що ви або будете працювати далі, але отримувати звичайну пенсію. Або ви з наукової пенсією підете, слава богу, на заслужений відпочинок. Нас позбавляють улюбленого праці. Розумієте", - говорить Володимир Трохін, доцент кафедри управління персоналом ЗНТУ.

Ректор Запорізького техуніверситету зізнається: заяви на звільнення написали понад двадцять викладачів похилого віку.

"Ми їх підписуємо, оскільки це право людини. Зрештою ну я не впевнений, не придумають наші законодавці ще що-небудь у зв'язку з кризовим станом дійсно нашої економіки і гарантувати, що ситуація буде стабільною, я просто не можу", - говорить Сергій Бєліков, ректор ЗНТУ.

Та полишати науку більшість таких пенсіонерів - не збирається. Наразі, Григорій Чаусовський від своїх студентів не відмовився. Планує безкоштовно консультувати їх - якщо буде потреба.


Поділіться з друзями:   

Останні новини