У Сєвєродонецьку активісти розглянули проблеми освіти студентів із зони АТО

31 березня в Сєвєродонецьку відбувся круглий стіл «Реалізація права на вищу освіту внутрішньо переміщених осіб у місцях їх тимчасового перебування та на території Луганської області».


Учасники круглого столу ознайомились з результатами моніторингу навчальних закладів щодо реалізації права на вищу освіту, передає прес-служба Міжнародного фонду "Відродження" з посиланням на медіа-центр «Сіверський Донець».

Моніторинг був проведений з січня 2015 по березень 2015 року Луганської обласною громадською організацією «Громадська ініціатива Луганщини» за підтримки Програмної ініціативи  «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження».

Аналітики збирали інформацію на офіційних сайтах Верховної Ради, Кабміну, органів центральної виконавчої влади, ВНЗ, інформаційні запити до відповідних структур.

Головні проблеми роботи ВНЗ, це втрата документів, відновлення контингенту викладачів та студентів,  проблеми з житлом та матеріально-технічною базою, аудиторним фондом, науково-практичними базами та лабораторними.  Позитивну роль зіграла наявність філіалів ВНЗ на території, підвладній Україні.  Це сприяло їх переміщенню. Але цього замало для збереження ВНЗ та організації якісного навчання.

Організатори моніторингу вважають, що нормативно-правова база викликає питання та потребує доопрацювань. Але, враховуючи умови, в яких опинилася держава, представники ВНЗ реагують на це із розумінням та сподіваються, що в майбутньому вона буде більш довершеною.

Дистанційна платформа навчання працює на достатньому рівні. Хоча на початкових етапах і сьогодні виникають певні труднощі. Однак, вони знаходять вирішення і не впливають суттєво на учбовий процес. Система дистанційного навчання дозволяє подолати недоліки матеріально-технічної бази. Але, незважаючи на це, живе  спілкування та взаємодію обличчям до обличчя замінити не може. Тому ЛНУ імені Тараса Шевченка кожен місяць влаштовує для потоків студентів начитування лекцій.

Нажаль, не всі студенти можуть приїхати на такі заняття: проблема із пропусками і виїздом з окупованих територій взагалі. Студенти СНУ ім. В. Даля, які проживають в Сєвєродонецьку,  можуть відвідувати денні заняття, інші студенти навчаються на дистанційній формі. ВНЗ налаштовані реалістично по відношенню до свого майбутнього та перспектив розвитку та роблять все можливе, для того, щоб наладити повноцінну роботу.   Ця проблема також стосується викладачів, які не змогли знайти житло в місцях передислокації ВНЗ.


Поділіться з друзями:   

Останні новини