Попит на фахівців із вищою освітою у майбутньому зменшиться

Вчені передбачають, що у майбутньому попит на освічених фахівців впаде, незважаючи на зростання кількості випускників університетів та високі шанси фахового зростання для них.


Нещодавнє дослідження «Центру Освіти» Університету Джорджтауна підтверджує, що «отримання вищої освіти дійсно варте того». Освітня кваліфікація сильно корелюється з заробітком. Так, американець зі званням професора за життя може заробити приблизно $3,6 млн, тоді як особа зі шкільним дипломом заробить лише $1,3 млн. Такий розрив з часом збільшується. Зокрема, дослідження ще 2002 року показувало, що власник бакалаврського диплому заробляє на 75% більше володаря шкільного атестату.

Зважаючи на таку ситуацію, кількість випускників вишів щороку зростає. Американське видання The Chronicle of Higher Education порахувало, що між 1990 та 2007 роками кількість студентів в Північній Америці збільшилась на 22%, в Європі – на 74%, в Латинській Америці – на 144%, а в Азії – на 203%.

Разом з тим, завдяки розвитку технологій попит на освічену робочу силу з часом структурно змінюється. Комп’ютери в багатьох галузях замінюють людей, оскільки можуть виконувати деякі операції не просто на рівні з людьми, а й швидше й за менші кошти.

Ряд економістів, включаючи професора Прінстонського Університету Пола Кругмана, вважають, що постіндустріальне суспільство буде характеризуватись не зростанням попиту на освічених людей, а значним «розмиванням» ринку праці. Викликано це буде тим, що роботу середньої кваліфікації виконуватимуть машини, а ріст попиту на висококваліфіковану робочу силу уповільниться. Експерт Масачусетського Інституту Технологій Девід Аутор вважає, що наслідком автоматизації стане не руйнування класу синіх комірців, а руйнування будь-якої професії, яка може бути зведена до рутини.

Разом з тим, Алан Блайндер з Прінстонського Університету пояснює, що робота освічених працівників має більший ризик бути заміненою машинами, у порівняно з некваліфікованою роботою.

Університетська освіта все ще є передумовою для входження в такі великі професійні гільдії як медицина, право, наука. Але навіть і вони, за спостереженням вчених, з часом піддадуться основним тенденціям.


Поділіться з друзями:   

Останні новини